Prorusi hakovali sajt Merkelove

Izvor: B92, 07.Jan.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prorusi hakovali sajt Merkelove

Odgovornost za blokadu sajta nemačke kancelarke Angele Merkel preuzela je proruska hakerska grupa iz Ukrajine.

Zvanični sajt Merkelove i sajtovi nemačke vlade i Donjeg doma nemačkog parlamenta Bundestaga bili su privremeno van funkcije nakon izvršenog, kako je kancelarkin portparol Štefan Zajbert rekao, "ozbiljnog napada".

"Centar podataka našeg provajdera je teško napadnut, a napad su, po svemu sudeći, izveli različiti spoljašnji sistemi", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Zajbert, dodajući da ne raspolaže drugim detaljima.

On je potvrdio da je privremeno napadnut i sajt nemačkog ministarstva spoljnjih poslova, prenosi AFP.

Hakeri, koji sebe nazivaju "Sajber Berkut", poručili su u saopštenju da su oni oborili sajtove nemačke kancelarke i Bundestaga.

Napad se dogodio dok se ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk nalazi se u poseti Berlinu, gde danas razgovara s nemačkim predsednikom Joakimom Gaukom, a sutra s Merkelovom.

Hakeri su poručili da apeluju na Nemačku da "prestane da pruža finansijsku i političku pomoć zločinačkom režimu u Kijevu koji je započeo krvavi građanski rat".

Oni su, takođe, naveli da se Jacenjuk nada će dobiti finansijsku pomoć EU i MMF "da bi proširio rat, a ne da bi obnovio uništenu infrastrukturu u Ukrajini".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.