Problematični zahtevi Merkelove

Izvor: RTS, 20.Dec.2011, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problematični zahtevi Merkelove

Zahtevi nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji su problematični, od Beograda se traži da brzo "svari" gubitak Kosova. Srbiji treba dati status kandidata, a demokratskim snagama vetar u leđa.

Merkelova je Srbiji nametnula zaključak šefova država EU da mora prvo da dokaže svoj "kredibilni angažman" u miroljubivom postupanju sa novom albanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << državom i da odustane od aktivne politike nepriznavanja, da bi zaslužila status kandidata za EU.

To je problematičan zahtev jer, ipak, pet od 27 država EU nije još priznalo Kosovo, a i velike zemlje ovog sveta, kao Kina, Indija, Brazil i Rusija, takođe, nisu. Upravo bi Nemci, zbog vlastitog istorijskog iskustva, trebalo da imaju razumevanja za tešku unutrašnju političku situaciju vlade u Beogradu.

Nije li bilo potrebno posle Drugog svetskog rata beskonačno mnogo vremena da se otrpi gubitak nemačkih istočnih oblasti i nije li trajalo 20 godina dok je Zapadna Nemačka bila spremna da zaključi prvi ugovor sa neomiljenom DDR?

Od Beograda se sada, međutim, zahteva da gubitak Kosova, koje se kulturno i istorijski smatra kolevkom srpstva, u kratkom roku potpuno "svari" i da, takođe, prihvati kosovske državne simbole - zastavu i grb - na zajedničkoj granici.

Važno je da Nemačka i druge zemlje EU, po mogućnosti već u proleće, Srbiji dodele status kandidata, jer demokrate u Beogradu, koji su pre 11 godina ustankom srušili režim despota Slobodana Miloševića, moraju dobiti "vetar u leđa".

Inače, oni bi sledećeg maja mogli da izgube izbore od nacionalista, koji su jaki kao i pre. Tadiću je hitno potrebna podrška spolja u njegovom proevropskom kursu.

Mira će biti kada svi narodi nađu svoje mesto u EU. Srpske demokrate moraju da se nadaju ohrabrujućem signalu, kako bi mogli dalje da reformišu svoje društvo.

Nemački veto loš signal Srbiji

Posetom Kosovu, Merkelova je skrenula pažnju na krizni region Balkana. Nemačka je bila vodeća pri zaključku samita EU da se Srbiji, za sada, odbije status kandidata i sada je vreme da se ta pozicija promeni.

U senci dužničke krize, Brisel je ponudio sliku sablasne simbolike - šefovi država i vlada EU na svečanoj ceremoniji potpisuju pristupni ugovor sa Hrvatskom, a istovremeno se jednom drugom kandidatu sa Balkana okreću leđa.

Srbija, najvažnija nacija u evopskom klasičnom kriznom regionu i dalje nije dobrodošla kao kandidat. Pre svega, veto Berlina, bio je taj koji je proevropskoj vladi predsednika Tadića sprečio pristup EU.

Nemačka strana sumnjiči Beograd da podržava ispade srpskih nacionalista na severu Kosova. Tako nasilna dela nisu pokazatelj dobrosusedske saradnje i obaveza je Merkelove da takve napade na nemačke vojnike spreči.

Ipak, većina država EU bila bi spremna da nagradi Beograd statusom kandata zbog reformi, prilagođavanja zapadnoevropskim normama i saradnje s Haškim tribunalom. Uostalom, Evropska komisija preporučila je pozitivnu odluku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.