Premijeri gube na lokalu

Izvor: Politika, 24.Maj.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijeri gube na lokalu

Silvio Berluskoni tvrdi da bi Milano mogao da postane ciganmala ako na izborima izgubi sadašnja gradonačelnica iz njegove stranke

Stranke premijera Italije, Španije i Nemačke proteklih dana doživeli su teške poraze na lokalnim izborima. Vladajuća Socijalistička partija premijera Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera pretrpela je težak poraz na lokalnim izborima u Španiji, gde je konzervativna Narodna partija osvojila vlast čak i u Barseloni i Sevilji, inače tradicionalnim uporištima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << socijalista.

Demohrišćani Angele Merkel su se suočili sa debaklom na izborima u Bremenu, gde je prvi put u istoriji Hrišćansko-demokratska unija (CDU) „potučena” od partije Zelenih, ali i prvi put postala treća po snazi partija u jednom zapadnonemačkom pokrajinskom parlamentu.

Gubitak na lokalnim izborima, čini se, najteže je pao italijanskoj premijeru Siliviju Berluskoniju, čija je partija Narod slobode doživela poraz u četiri svoja jaka uporišta – Torinu, Napulju, Bolonji i Milanu. Seks-skandali i sudski procesi u kojima se optužuje za korupciju očigledno su imali uticaja na Berluskonijevu popularnost, čak i u njegovom rodnom gradu i finansijskoj prestonici Italije – Milanu.

Sadašnja gradonačelnica Milana Leticija Morati, iz Berluskonijeve stranke, osvojila je u prvom krugu izbora 41,6 odsto glasova, a njen protivkandidat, levičar Đulijano Pizapija 48 odsto glasova.

Budući da se očekuje se da će levičar pobediti sledećeg vikenda u drugom krugu, Berluskoni je upozorio da bi Milano mogao da postane ciganmala u slučaju poraza kandidatkinje njegove stranke. Kako prenosi Bi-Bi-Si, on je izjavio da su Milano „zaposeli stranci” i da bi mogao da padne u ruke ekstremnoj levici.

„Milano ne sme biti pretvoren u islamski grad, ciganmalu sa romskim naseljima, zaposednutu strancima kojima levica želi da da pravo glasa”, naveo je premijer Italije na internet sajtu svoje stranke.

Berluskoni je pozvao građane da ne dozvole da „jedan od najvažnijih gradova Evrope u pogledu inteligencije, kreativnosti i preduzetničkog duha” padne u ruke ekstremnoj levici i postane „neuređen, haotičan i nebezbedan”.

S druge strane, nemačka kancelarka se zbog poraza na lokalnim izborima našla na udaru sopstvene stranke. Glavna unutarstranačka konkurencija joj je uticajni poslanik nemačkog Bundestaga Tomas Štrobl, inače zet Volfganga Šojblea, ministra finansija u vladi Merkelove.

U Bremenu, gradu-pokrajini sa oko pola miliona stanovnika, CDU je sa svega dvadesetak odsto osvojenih glasova prvi put u istoriji postao treća po snazi partija u jednom zapadnonemačkom pokrajinskom parlamentu. Ispred njega su Socijaldemokratska partija (SPD) sa 38 odsto glasova i partija Zeleni sa 22,5 odsto glasova. Liberali, na čijem čelu je donedavno bio šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, osvojili su Bremenu samo tri odsto glasova, tako da nisu ni ušli u lokalni parlament.

Iako do saveznih izbora ima još dve godine, pokrajinski izbori, kažu analitičari, mogu dati pravac kako će biračko telo Nemačke, koje broji više od 60 miliona ljudi, glasati 2013. godine.

I poraz socijalista na lokalnim izborima u Španiji tumači se kao signal da Sapatero gubi podršku na nacionalnom nivou, što povećava mogućnost da se Narodna partija posle osam godina vrati na vlast. Konzervativci su pobedili socijaliste sa čak dva miliona glasova prednosti i dobili trku na izborima u 13 regija.

Premijer Sapatero priznao je da su birači kaznili vladu zbog ekonomske situacije i nezaposlenosti, ali je rekao da ne planira da ranije raspiše parlamentarne izbore, koji po zakonu treba da se održe do marta iduće godine. On je nasuprot tome obećao dalje reforme koje treba da dovedu do otvaranja novih radnih mesta.

N. R.

-----------------------------------------------------------

Nacionalisti pobedili na Kipru

Nikozija – Političke promene na Kipru, posle parlamentarnih izbora, mogle bi da umanje šanse za prodor u pronalaženju rešenja za podeljeno ostrvo između dve zajednice – grčke i turske, prenosi Tanjug. Iako Kipar ima predsednički sistem, ojačali opozicioni Demokratski savez (osvojio 34,27 odsto glasova) može u parlamentu da stavi predsednika Dimitrisa Hristofijasa (podržava ga komunistička partija AKEL, koja je osvojila 32,67 odsto glasova) pod veći pritisak da bude čvršći u pregovorima sa kiparskim Turcima i da povuče ustupke koje je u pregovorima napravio drugoj strani”, ocenjuju analitičari na koje se pozivaju agencije.

objavljeno: 25.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.