Predsednik Nemačke kritikovao SAD

Izvor: B92, 14.Feb.2020, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Nemačke kritikovao SAD

Minhen -- Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je američku administraciju zato što, izgleda, odbacuje čak i ideju o međunarodnoj zajednici.

Štajnmajer, inače bivši ministar spoljnih poslova, nezavisan je od vlade kancelarke Angele Merkel i ima moralni autoritet, iako je njegova uloga uglavnom ceremonijalna, preneo je AP.

On je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prigovorio na sve destruktivniju dinamiku u globalnoj politici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Iz godine u godinu smo dalje od cilja međunarodne saradnje u stvaranju mirnijeg sveta", rekao je Štajnmajer.

On je rekao da ideja o konkurenciji velikih sila trenutno dominira ne samo strateškim dokumentima našeg vremena, već označava i novu realnost širom sveta.

Kritikovao je Rusiju zbog toga što je u Evropi ponovo stvorila, kako je rekao, vojnu silu i promenu granica silom.

Štajnmajer je rekao i da Kina "međunarodno pravo prihvata samo selektivno, kad to nije u suprotnosti sa njenim interesima''.

"A naš najbliži saveznik, Sjedinjene Američke Države, pod trenutnom vladom odbacuju čak i ideju o međunarodnoj zajednici", rekao je predsednik Nemačke.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemački predsednik kritikovao administraciju SAD

Izvor: Beta, 14.Feb.2020

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je danas administraciju SAD na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu zbog toga što izgleda da odbacuje "čak i ideju medjunarodne zajednice".Štajnmajer je ovo rekao u uvodnom govoru na otvaranju Minhenske bezbednosne konferencije, medjunarodnom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.