Potpuna suprotnost Angeli Merkel

Izvor: Deutsche Welle, 02.Nov.2018, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpuna suprotnost Angeli Merkel

Otkako je Angela Merkel najavila povlačenje sa funkcije šefice stranke, u CDU se rotira karusel njenih potencijalnih naslednika. Ali stvarno obećavajući je samo jedan jedini kandidat, smatra Feliks Štajner.

On je potpuna suprotnost Angeli Merkel. Tamo gde ona balansira i posreduje, on tera do kraja i voli da polarizuje. Tamo gde ona svojom negovanom dosadom i ograničenim retoričkim veštinama uspavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << publiku, on može da zapali celu dvoranu. Ona se zalaže za socijaldemokratizaciju CDU, a on ima jasan, konzervativni profil. Zbog toga je među sledbenicima partije tako jaka čežnja za Fridrihom Mercom, izgubljenim sinom CDU.

U nemačkim medijima se objavljuju slavopojke Angeli Merkel. Zbog njenog dostojanstvenog povlačenja, izražava se želja da kao kancelarka ostane do kraja mandata, do jeseni 2021. godine. Da, možda se to tako vidi tamo gde CDU nikada nije, niti će biti izabran – bez obzira ko je na čelu stranke.

Ali u samoj stranci na to se gleda sasvim drugačije: svojim povlačenjem Merkelova je samo preduhitrila puč. To je logično i razumljivo, otkako se na svakim izborima gubi oko četvrtina birača. SPD tako nešto možda može da istrpi – CDU ne!

Samo osveta nije dovoljna

A to što su se za samo nekoliko sati na stolu našle tri istaknute prijave za mesto na čelu stranke, pokazuje da je sve u stvari uobičajeno. Da je šefica CDU na vreme inaugurisala opšteprihvaćenog naslednika, trka bi bila rešena pre znaka za start. S obzirom da to nije bio slučaj, sada je cela ta stvar postala uzbudljiva. Jer u CDU važi pravilo: ko je na čelu stranke, taj je prirodni kandidat za kancelara.

I to je trenutak kada na scenu stupa Fridrih Merc: čovek koji želi da se vrati u politiku posle devet godina apstinencije. Da nasledi ženu koja ga je izgurala sa te iste scene. Osveta? Može biti. Ali samo to nije dovoljan razlog da mu se otvore srca partijske baze. U međuvremenu je verovatno zaradio milione, stekao veliko iskustvo tamo gde se zarađuje novac – koji političari tako vole da troše. Stoga bi trebalo da ima mnogo toga da kaže o temi koju sadašnja vlada zanemaruje: kako u narednim decenijama osigurati blagostanje Nemačke bazirano na njenoj ekonomskoj moći.

Fridrih Merc: povratak izgubljenog sina CDU?

Da li je on predstavlja mračni element koji provocira etabliranu politiku – slično kao u svojim zemljama Donald Tramp, Emanuel Makron ili Sebastijan Kurc? Verovatno ne, jer se veliki deo njegove reputacije zasniva na sećanju na ranije doba: nezaboravan je njegov predlog da godišnja poreska prijava (sada glomazna pocedura prim. prev.) mora da stane na jedan kartonski podmetač za čaše. A ko to ne želi „jednostavnu državu“? I mnogo pre migrantske krize iz 2015. godine, Merc je filozofirao o nemačkoj „osnovnoj kulturi“ koju bi morali da slede svi imigranti.

Merc može da povrati birače

Samo ova dva primera pokazuju: Fridrih Merc bi CDU mogao da vrati suštinske elemente njenog brenda koji mnogima, posle 18 godina Angele Merkel, toliko bolno nedostaju – domovinu, naciju i slobodu od previše države.

Stoga nije slučajno da od Merca, kao mogućeg šefa CDU, naročito strahuje Alternativa za Nemačku (AfD). Jer, Anegret Kramp-Karenbauer bi bila nastavak politike Merkelove, samo pod drugim imenom, dok bi Merc imao realne šanse da povrati birače CDU koji su prešli kod desničarskih populista.

I SPD bi trebalo da bude srećna zbog Merca. Karikatura pohlepnog Blekrok-menadžera koji gazi po interesima običnih ljudi – šta bi mogao da bude bolji motiv za kampanju socijaldemokrata gladnih ideja?

Ima vremena za Jensa Špana

Uspešan šef demohrišćana mora CDU da održi kao narodnu stranku i da je vrati blizu 40 odsto podrške ili više. To znači da je zabranjeno radikalno udesno pomeranje, jer CDU ima i liberalne i hrišćanske korene. Međutim, značajno smanjiti AfD – to mora biti moguće. A pošto Fridrih Merc već ima 63 godine, ostaje dovoljno vremena za Jensa Špana (38), drugog kandidata konzervativnog partijskog krila. Neka to mladi poltičar shvati u najkraćem mogućem roku!

Bez obzira šta se javno govorilo, sa Mercom kao šefom stranke – Angela Merkel bi morala da se povuče kao kancelarka, pre kraja mandata 2012. Ali, verovatno to ona već sluti. Jer Merc je još pre 15 godina verovao da može da bude kancelar, a sad pogotovu. Koalicija sa liberalima (FDP) i Zelenima orijentisana ka inovacijama – to bi bilo moguće bez novih izbora. CDU, usudi se!

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.