Poljski folksdojčeri biraju Angelu Merkel

Izvor: Politika, 24.Avg.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljski folksdojčeri biraju Angelu Merkel

Jačaju inicijative za ostvarenje dalekosežne autonomije Gornje Šlezije, koja bi ovoj poljskoj regiji omogućila status države u državi

Pedesetak hiljada etničkih Nemaca iz Poljske glasaće za produžetak mandata nemačke kancelarke Angele Merkel na jesenjim izborima za Bundestag, koji su zakazani za 22. septembra, rekao je nemačkim medijima gradonačelnik gradića Ždješovice, u poljskoj Gornjoj Šleziji, Diter Pševdžing.

Reč je Poljacima nemačkih korena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o nekadašnjim folksdojčerima i njihovim potomcima, koje Varšava posle 1945. nije proterala iz zemlje. Po nemačkom Zakonu o Nemcima u inostranstvu – njime je posle Drugog svetskog rata zamenjen predratni Zakon o svenemačkom življu koji je delio Nemce na žitelje rajha i na narodne Nemce, to jest folksdojčere – etnički Nemci polažu pravo na nemačko državljanstvo i pasoš, odnosno na dvostruko državljanstvo, uz državljanstvo zemlje u kojoj žive.

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu nije dalo precizan odgovor na pitanje „Politike” koliko etničkih Nemaca u Poljskoj ima nemačko državljanstvo. Istaknuto je, međutim, da je u minule dve godine Nemcima koji žive u Poljskoj izdato 16.800 pasoša.

Prema nezvaničnim nemačkim procenama, oko 100.000 etničkih Nemaca u Poljskoj, pre svega u pograničnoj Gornjoj Šleziji, vlasnici su nemačkih pasoša. Svima njima dato je pravo glasa na saveznim izborima za Bundestag – odlukom Ustavnog suda u Karlsrueu od 4. jula 2012. godine.

Ukoliko bi broj vlasnika nemačkih pasoša u Poljskoj uporedio sa podacima iz zvaničnog popisa stanovništva u Poljskoj iz 2011. godine, po kojem se 148.000 stanovnika Poljske deklarisalo kao etnički Nemci, ispalo bi da su dva od tri Nemca u Poljskoj dvostruki državljani. Prema nemačkim procenama, u Poljskoj živi između tri i četiri stotine hiljada etničkih Nemaca, ali je nacionalna pripadnost većine pripisana autohtonim etničkim grupama gornješleskih Šlaskih i Kašuba.

Različiti podaci o brojnosti nemačke etničke populacije u Poljskoj samo su jedan kamen spoticanja u odnosima Poljske i Nemačke. Varšava pažljivo prate razvoj u Gornjoj Šleziji, s obzirom na to da ovde iz godine u godinu jačaju inicijative za ostvarenje dalekosežne autonomije koja bi ovoj regiji praktično donela status države u državi.

Među zagovaračima šlezijske „velike autonomije” prednjače etnički Nemci, premda većina njih neumorno naglašava svoju autohtonost. Iz reči gradonačelnika Pševdžinga moglo bi se naslutiti zašto nemački Poljaci ističu razlike u poređenju sa Nemcima koji žive u Nemačkoj. „Kada god pomenem autonomiju i položaj naših (nemačkih) žitelja u Šleziji, suočavam se sa kritikom da, navodno, pokušavam da izdejstvujem priključenje naše pokrajine Nemačkoj.”

Ulje na vatru aktuelnih rasprava dolio je predsedavajući Centralnog udruženja etničkih Nemaca u Gornjoj Šleziji Bernard Gajda. On je, istini na volju, porekao postojanje bilo kakve ideje o otcepljenju od poljske matice, ali je tom prilikom istakao značaj „intenzivnog povezivanja sa maticom”, dakle sa Nemačkom. Njegov istup izazvao je raspravu na temu – koju od dve države etnički Nemci u Šleziji smatraju matičnom državom?

Zbližavanje etničkih Nemaca iz Poljske sa nemačkom maticom podstaklo je kritiku vođe poljske opozicije Jaroslava Kačinskog, koji ističe: „Nemci u Poljskoj zaslužuju ista prava kao Poljaci u Nemačkoj… Njima (Poljacima u Nemačkoj) nije priznat status autohtone manjine.”

Miloš Kazimirović

objavljeno: 24.08.2013.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.