Pao dogovor: Rešava se, što pre

Izvor: B92, 17.Nov.2021, 19:05

Pao dogovor: Rešava se, što pre

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarali su danas telefonom po drugi put u poslednja tri dana.

To je saopštila beloruska državna agencija Belta.

Lukašenko i Merkelova su razgovarali o situaciji na granici Belorusije i "došli do određenog razumevanja kako da postupe u rešavanju postojećih pitanja".

Predstavnici dve strane će "odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će ući u pregovore“, a biće rešena i "želja izbeglica da uđu u Nemačku“, saopštila je Lukašenkova pres služba.

Pored toga, Merkelova je prenela predsedniku Belorusije zahtev šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da učestvuje u procesu međunarodnih organizacija o izbeglicama i migrantima.

Prethodni razgovor Merkelova i Lukašenko su obavili 15. novembra i trajao je 50 minuta. Pre svega, razgovaralo se o situaciji sa migrantima na granici Belorusije sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom, prenosi Lukašenkova pres služba. Lideri su govorili i o načinima rešavanja problema migracija i humanitarnoj pomoći migrantima.

Angela Merkel je 10. i 11. novembra dva puta razgovarala telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o migracionoj krizi. U prvom od njih Merkelova je zatražila od Putina da utiče na "režim u Minsku”, uz napomenu da beloruske vlasti koriste migrante kao oruđe protiv Evropske unije.

Tokom drugog razgovora, strane su, prema rečima Kremlja, ponovo potvrdile važnost "ranog rešavanja akutne migracione krize“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.