Panceri bojkotuju EP zbog Timošenkove?

Izvor: Kurir, 30.Apr.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panceri bojkotuju EP zbog Timošenkove?

Angela Merkel razmišlja o tome da svojim ministrima preporuči bojkot EP u Ukrajini ako Julija Timošenko ne bude oslobođena da bi dobila adekvatno lečenje

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel razmišlja o tome da svojim ministrima preporuči bojkot Evropskog fudbalskog prvenstva u Ukrajini ako do njegovog početka bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko ne bude oslobođena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da bi dobila adekvatno lečenje, javljaju nemački mediji.

Istovremeno, prema pisanju medija, Kijev je upozorio Berlin na opasnost oživljavanja metoda iz vremena hladnog rata. Ovogodišnji evropski fudbalski šampionat zajednički organizuju Ukrajina i Poljska, a finalni meč bi trebalo da se odigra 1. jula u Kijevu. Direktor za informacionu politiku ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova Oleg Vološin je, kako prenose nemački mediji, rekao da "ne može zamisliti" da sadašnje ličnosti javnog života Nemačke koriste metode kao iz vremena hladnog rata i pokušavaju da sport učine taocem politike.

Nemačka vlada je, zbog zdravstvenog stanja Timošenko, kritikovala zvanični Kijev, Merkelova izrazila zabrinutost, a nemački predsednik Joahim Gauk danas otkazao planiranu posetu toj državi. "Nemačka vlada zahteva od Ukrajine da ne čini ništa, što bi vređalo prava Timošenkove", rekla je nemački ministar pravde Sabina Lojthojser-Šnarenberger, naglasivši da je "Timošenkovoj hitno potrebno lekarsko lečenje". Iz redova Hrišćansko-demokratske unije, kancelara Merkel, upozoreno je da stav Kijeva prema Timošenkovoj, koji je, kako se ocenjuje, očito protivan ljudskim pravima, šteti i poboljšanju odnosa Ukrajine sa Evropskom unijom.

Takođe je rečeno da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Ukrajinom tek parafiran i njegovo stupanje na snagu, zavisi i od toga da li će vlada u Kijevu u slučaju "Timošenko" pokrenuti i omogućiti adekvatno lečenje u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji. Timošenkova je inače u rukom napisanom pismu objavljenom na sajtu njene partije navela da je u petak stupila u štrajk glađu nakon što je toga dana, kako je rekao njen advokat, prisilno odvedena u državnu bolnicu zbog čega nije prisustvovala novom sudskom procesu.

Ona je rekla da su je stražari udarili "pesnicom u stomak" i da je pomislila da su "to poslednji trenuci njenog života", navodi AFP. U sklopu pritisaka iz Nemačke zbog slučaja Timošenko, osim Merkelove, i drugi političari razmišljaju o tome da bojkutuju deo Evropskog fudbalskog prvenstva, koji će se održati u Ukrajini i Poljskoj.

Mediji navode da je ministar zaštite okoline Norbert Retgen prvi član vlade Mereklove koji se jasno izjasnio protiv odlaska na Evropsko fudbalsko prvenstvo i navode da bi, ukoliko bi bio preporučen bojkot, samo ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih mogao da ode na utakmicu Nemačka -Holandija, koja se igra u industrijskom gradu Harkov gde Timošenkova služi kaznu. Mediji, takođe, prenose da je on odlazak uslovio posetom Timošenkovoj.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.