Oštra TV debata svih lidera partija odmah posle izbora

Izvor: B92, 24.Sep.2017, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštra TV debata svih lidera partija odmah posle izbora

Berlin -- Odmah posle izbora lideri svih partija koje ulaze u Bundestag oštro i otvoreno su debatovali na nemačkom javnom servisu.

Dojučerašnji koalicioni partneri, lideri CDU i SPD Angela Merkel i Martin Šulc razmenili su u televizijskoj debati oštre reči zbog izbornih rezultata.

U debati na ARD televiziji, osim Merkelove i Šulca, učestvovali su i lideri svih vodećih parlamentarnih stranaka.

Nemačka kancelarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Angela Merkel pozvala je druge stranke da pokažu odgovornost u "turbulentnim vremenima".

"Živimo u turbulentnim vremenima, to znamo. Zato apelujem na sve da preuzmu odgovornost", rekla je Merkelova.

Merkel je izjavila i da će formirati stabilnu većinu do kraja godine i da ne planira da vodi manjinsku vladu. Upitana da li će biti stabilne vlade do Božića, Merkel je rekla da je uvek optimista.

Ona je navela da je stabilna vlada vrednost sama po sebi, dodajući da je nemački parlamentarni sistem drugačiji nego u zemljama koje imaju dugu tradiciju manjinskih vlada.

"Ne vidim to. Imam nameru da formiram stabilnu vladu u Nemačkoj", rekla je nemačka kancelarka.

Sa druge strane, Šulc je optužio Merkelovu da je vodila "skandaloznu" kampanju uz izbegavanje debate i stvorila "vakuum koji je popunila desničarska Alternativa za Nemačku”.

"Verujem da Merkel snosi veliku odgovornost za to", naveo je on.

Okrenuvši se liderima liberala i Zelenih, verovatno budućim koalicionim partnerima demohrišćana Angele Merkel, Šulc je rekao: "Da bi zadržala kancelarsko mesto, gospođa Merkel će učiniti sve ustupke".

Prema preliminarnim rezultatima, na izborima CDU/CSU kancelarke Angele Merkel osvojila je 33 odsto, SPD 20, dok je na trećem mestu desničarska Alternativa za Nemačku 13 odsto. Liberali su osvojili 10,4, Zeleni 9,2, a Levica 8,7.

Nemačka nema tradiciju manjinskih vlada, pa Merkelovoj ostaje da pokuša da napravi koaliciju sa "poslovnim" liberalima i Zelenima, navodi agencija AP.

Socijaldemokrate su objavile da ne žele da formiraju koaliciju sa konzervativcima u budućoj vladi Angele Merkel i da više vole da budu opozicija u Parlamentu, posle objave prognoze izbornih rezultata prema kojima je ta stranka doživela istorijski poraz.

Merkel je u diskusiji pozvala sve političke partije u Nemačkoj da se u ponašaju odgovorno u "burnim vremenima".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.