Izvor: Politika, 16.Dec.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak nemačkog jastreba

Dugogodišnji savetnik kancelarke Angele Merkel za odnose sa evropskim istokom iznenadno je preminuo minulog vikenda

U nedelju su vladajući demohrišćani Angele Merkel obavestili javnost o iznenadnoj smrti svog dugogodišnjeg poslanika u Bundestagu, najpoznatijeg spoljnopolitičkog stručnjaka u stranci Andreasa Šokenhofa. Konzervativni političar preminuo je u noći između subote i nedelje prirodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << smrću, u 58. godini, navedeno je u saopštenju. Uzrok smrti nije definisan.

***

Preko „Fejsbuka” Šokenhof je uoči svog poslednjeg vikenda poželeo prijateljima – srećnu nedelju posvećenu (hrišćanskoj) predanosti. Deklarisani vernik i jezuitski đak, ravnao se prema katoličkoj tradiciji obeležavanja adventa – predstojećeg dolaska Spasitelja – u poslednje četiri nedelje uoči Božića, po Gregorijanskom kalendaru.

Posvećenost miru i predanost veri nisu bile sastavni deo svakodnevice ovog nemačkog političara. Upamćen je kao najoštriji kritičar ruske politike među uticajnijim poslanicima u Bundestagu. Nedeljnik „Cajt” je zato obeležio njegov odlazak u komentaru pod naslovom „Glas protiv Putina”. Bio je protivnik ravnopravnih odnosa Berlina i Beograda, odnosno uslovljavanja približavanja Srbije EU. Važio je za jastreba nemačke spoljne politike, za pristalicu primene diplomatske prinude ili, po potrebi, sile. Prošle godine, primera radi, predložio je da Nemačka vojno interveniše u Maliju. Ove godine zahtevao je u ime demohrišćanske frakcije u Bundestagu da nemački Bundesver naoruža i vojno obuči Kurde u borbi protiv Islamske države.

Kod nas će Šokenhof ostati upamćen kao autor sedam uslova Srbiji za napredak u evropskim integracijama, koji su svojevremeno ocenjeni kao pokušaj političkog diktata Beogradu. Bio je inicijator prošlomesečne analize o „zabrinjavajuće dobrim” odnosima Beograda i Moskve, u vreme kada EU sprovodi sankcije Rusiji zbog njenog postavljanja u ukrajinskoj krizi. Zvanično, tu analizu je vladi u Berlinu uputilo Ministarstvo spoljnih poslova, ali je onde ukazano da inicijativa potiče iz Bundestaga, tačnije iz kluba spoljnopolitičkog odbora demohrišćana u Bundestagu, kome je predsedavao potpredsednik te poslaničke frakcije Andreas Šokenhof.

Dugogodišnji savetnik kancelarke Angele Merkel za odnose sa evropskim istokom, bio je zvanično koordinator nemačko-ruskih odnosa od 2006. do početka 2014, mada je u nekoliko navrata više doprineo razmimoilaženju Berlina i Moskve nego unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje. U Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu otvoreno se prepričava da su ruski zvaničnici u poslednje dve godine odbijali da prime Šokenhofa u posetu, ali da se preko toga prešlo ne bi li se izbegao diplomatski skandal.

Šokenhof je na zahtev socijaldemokrata, partnera demohrišćana u koalicionoj vladi nadležnog za spoljnu politiku, razrešen dužnosti koordinatora 1. januara ove godine. Njegov uticaj nije izostao zahvaljujući kancelarki Merkel. Izvori u Berlinu tvrde da nije bilo reči o ličnom nahođenju šefice vlade, već o neophodnosti da prihvati Šokenhofa kao ključnog savetnika u stranci. S jedne strane, demohrišćani nisu imali iskusnijeg spoljnopolitičkog savetnika, a sa druge je Šokenhof imao jaku podršku Vatikana i Vašingtona.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 16.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.