Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2012, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 50 godina pomirenja Nemačke i Francuske

REMS -

Nemačka i Francuska su danas obeležile 50 godina od pomirenja posle Drugog svetskog rata, ceremonijom u Remsu na severu Francuske, kojoj su prisustvovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.

Oni su prvo stigli u katedralu u Remsu, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine i teško je oštećena tokom bombardovanja u Prvom svetskom ratu, navodi AFP.

Planirano je da otkriju ploču "masa za mir" na nemačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jeziku pre nego što posete izložbu u obližnjoj palati To koja je, takođe, na listi svetske baštine. Posle toga će održati odvojene govore.

Posleratno pomirenje, koje su 1962. godine simbolično sklopili tadašnji francuski predsednik Šarl de Gol i bivši nemački kancelar Konrad Adenauer, bilo je prekretnica, rekla je Merkelova ranije.

Oni su imali hrabrost i viziju da prevaziđu sumnjičavost mnogih, kazala je ona, dodajući da je to bio ključni korak na putu ka ovom ujedinjenju Evrope i da zato Nemačka i Francuska sarađuju.

Ove dve vodeće privrede u evrozoni, proteklih godina su sarađivale na rešavanju dužničke krize koja potresa tu oblast.

Svečani utisak je pokvarilo skrnavljenje grobova 51 nemačkog vojnika ubijenog u Prvom svetskom ratu na vojnom groblju 40 kilometara istočno od Remsa uoči današnje proslave.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.