Obama sebe svrstava već među velike

Izvor: Glas javnosti, 21.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama sebe svrstava već među velike

Kandidat Demokratske stranke za novog američkog predsednika Barak Obama odustao je zbog protivljenja nemačke kancelarke Angele Merkel od govora ispred Brandenburške kapije u Berlinu, tokom posete toj zemlji idućeg četvrtka, prenosi Tanjug.

Kancelarka Merkel je jasno stavila do znanja Obami da je protiv korišćenja čuvenog simbola nemačkog ujedinjena u svrhe predizborne kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << javio je Rojters.

Obama će se ipak obratiti Nemcima, ali ispred Stuba pobede, udaljenog oko dva kilometara od Brandenburške kapije, rekao je je jedan neimenovani nemački zvaničnik, objasnivši da je to kompromisno rešenje.

Berlinske vlasti već se uveliko pripremaju za Obamin govor ispred Stuba pobede, koji je podignut u znak sećanja na pobede pruske vojske nad Danskom, Francuskom i Austrijom u 19. veku.

Očekuje se da će glavna tema Obaminog govora, u četvrtak u Berlinu, biti transatlantski odnosi, navela je britanska agencija.

MEKEJN: OBAMINA TURNEJA - MEDIJSKA PREDSTAVA

Obaminu posetu Iraku i Avganistanu kritikuje njegov protivnik na izborima u novembru, senator Džon Mekejn, i njegova Republikanska stranka.

Mekejn je rekao da mu je drago što Obama odlazi u Irak gde će se sastati - prvi put - i sa američkim zapovednikom Dejvidom Petreusom, ali je dodao da se Obama i danas protivi strategiji slanja pojačanja u Irak - koja je, rekao je Mekejn, u poslednjih godinu dana „bila uspešna“.

Senator iz Ilinoisa uskoro odlazi na turneju po Izraelu i Jordanu, Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj. Izborni štab Mekejna smatra da je Obamin put u te zemlje više „predstava za potrebe izborne kampanje, a manje ozbiljna državnička turneja“.

Oštar komentar nemačkog konzervativnog kancelara naišao je na protivljenje šefa diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera iz Socijaldemokratske partije (SDP), koji je istakao da nema ništa protiv da se Obama obrati Nemcima ispred Brandemburške kapije.

Merkelova, lider Hrišćansko demokratske unije (CDU), ipak će primiti Obamu u svojoj kancelariji, a predviđen je i susret sa Štajnmajerom.

Veliki broj Nemaca podržava politiku za koju se zalaže Obama, tako da se u četvrtak ispred Stuba slobode očekuje više desetina hiljada građana.

Obama želi da se obraćanjem građanima Berlina svrsta u red američkih političara koji su to već učinili.

Ostao je upamćen govor demokratskog predsednika Džona Kenedija 1963. u kojem je, dajući podršku gradu koji je godinu dana ranije bio podeljen zidom na istočni komunistički i zapadni kapitalistički deo izgovorio „Ich bin ein Berliner“ („Ja sam Berlinac“).

Nekadašnji američki predsednik, republikanac Ronald Regan je u govoru ispred Berlinskog zida 1987. pozvao sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da „sruši taj zid“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.