OD BIZMARKA DO MERKELOVE Šta je Balkan Nemačkoj

Izvor: Blic, 24.Avg.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD BIZMARKA DO MERKELOVE Šta je Balkan Nemačkoj

Uoči konferencije o zapadnom Balkanu, koju su za 28. avgust u Berlinu sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar privrede Zigmar Gabrijel, "Dojče vele" se pozabavio pojmom balkanizacije Evrope.

Balkanizacija Evrope uglavnom podrazumeva opasnost od raspadanja celine na sastavne delove -odvojene državice u EU, podelu na male pojedinačne valute, razgraničavanje Interneta na pojedinačne segmente, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Dojče vele" na svom sajtu.

Balkanom su vekovima vladale dve velike imperije: Habzburška monarhija na severu i Tursko carstvo na jugu. Od 19. veka narodi su u krvavim ratovima počeli da se oslobadaju okupacije i da grade nacionalne države, ističe nemački radio.

"Ali, zato što je Balkan u svojoj dugoj istoriji bio granica izmedu Istoka i Zapada, između navodno zaostalog Orijenta i napredne Evrope, granice su neprekidno pomerane u jednom ili drugom smeru. Vojni pohodi sa sobom su povlačili i civile, koji nisu mogli da se tako brzo prilagode novim granicama. Tako je nastao šareni splet različitih narodnosti", navodi "Dojče vele".

Opisati šta je Balkan i šta čini "Balkance" još je teže nego dati geografsku odrednicu, piše "Dojče vele" na svom sajtu.

Sigurno ih mnogi doživljavaju negativno, kada je još 1876. nemački kancelar Oto fon Bizmark u parlamentu jasno rekao da Balkan "ne vredi zdravih kostiju jednog jedinog musketara iz Pomeranije". I jedanaest godina kasnije potvrdio je da ga Balkan uopšte ne zanima: "Prijateljstvo Rusije nam je daleko važnije nego prijateljstvo Bugarske i njenih prijatelja, koje imamo i u svojoj zemlji", piše "Dojče vele".

Nemački radio ističe da sve to danas izgleda malo drugačije.

"Evropska unija i pre svega Nemačka, već dugo pokušavaju da privole Srbiju, kandidata za ulazak u EU i jednog od najbliskijih ruskih saveznika, da se priključi sankcijama protiv Moskve. Beograd to tvrdoglavo odbija, pozivajući se na istorijske veze sa "braćom Rusima", zaključuje "Dojče vele".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.