O čemu su razgovarali Bajden i Angela Merkel?

Izvor: B92, 15.Jul.2021, 23:47

O čemu su razgovarali Bajden i Angela Merkel?

Predsednik SAD Džozef Bajden i nemačka kancelara Angela Merkel razgovarali su danas u Vašingtonu o odnosima dve zemlje.

Pre svega o razlikama oko gasovoda Severni tok 2 i stavovima prema Kini.

Prilikom kratkog susreta sa novinarima, i Bajden i Merkel su težili da umanje postojeće razlike, navodi Asošiejted pres.

Bajden je rekao da je "saradnja SAD i Nemačke snažna", a Merkel, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sa njegovim prethodnikom Donaldom Trampom bila u lošim odnosima, kazala je da se "veoma raduje produbljivanju odnosa" između dve zemlje.

Kancelarka je jutros bila na radnom doručku sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, čiji je kabinet saopštio da su imale "veoma otvoren razgovor".

Merkel, koja je došla u oproštajnu posetu Vašingtonu, pošto se posle septembarskih izbora povlači iz politike, izrazila je saučešće porodicama poginulih u razornim poplavama koje su danas pogodile Nemačku i Belgiju.

I u Berlinu i u Vašingtonu postoji izvesna zabrinutost zbog smera razvoja odnosa dve zemlje nakon povlačenja Merkel.

Trzavice u odnosima Berlina i Vašingtona godinama je izazivao gasovod Severni tok 2, kojim će prirodni gas stizati iz Rusije u Nemačku.

Vašington se protivi tom gasovodu i pokušavao je da spreči realizaciju tog projekta, navodeći da će on ugroziti energetsku bezbednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, Bajden je nedavno naljutio mnoge članove Kongresa SAD, i demokrate i republikance, jer je od sankcija izuzeo nemačke entitete koji učestvuju u projektu Severni tok 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.