Nemci u Alžiru grade džamiju od milijardu evra

Izvor: Blic, 19.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci u Alžiru grade džamiju od milijardu evra

Iako deluje gotovo nestvarno, nemački projektanti i građevinari trebalo bi da u Alžiru grade jednu od tri najveće džamije na svetu.

To je bio i neposredan povod da se nemačka kancelarka Angela Merkel uputi prošle nedelje sa brojnom delegacijom u ovu zemlju, i to upravo na svoj 54. rođendan. Poslovi o kojima se u Alžiru razgovaralo vredni su više milijardi evra.


Samo izgradnja džamije o kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je reč bi, naime, trebalo da košta oko milijardu evra, a na konkursu za najbolji projekat pobedio je jedan arhitektonski biro iz Darmštata. Merkelova je zato sa sobom na put povela i šefove ove firme, koji su u koferu imali spremne planove za izgradnju „le grand moše", odnosno „velike džamije" koja bi trebalo da krasi alžirsku prestonicu.

Prema rečima inženjera, ova džamija bi svakodnevno mogla da primi 120.000 posetilaca. Sama građevina bi trebalo da se prostire na površini od 20.000 kvadratnih metara, dok bi dvorište sa kulturnim centrom zauzimalo otprilike još istu takvu površinu.

Sa vrha 214 metara visokog minareta polumesec i zvezda bi se videli daleko nad Alžirskim zalivom, kao znak suvereniteta Demokratske Narodne Republike Alžira.

U razgovoru s alžirskim predsednikom Buteflikom, nemačka kancelarka se, uprkos svim poslovnim interesima, odvažila da postavi i pitanje koje se prosto samo nameće: Zbog čega država koja je decenijama bila u ratu s militantnim islamistima, a čija je omladina u velikoj meri nezaposlena i živi u siromaštvu, smatra da može sebi da priušti izdvajanje novca za jednu ovako skupu džamiju?

Minaret visok 214 metara Kompleks „velike džamije" prostiraće se, prema projektu nemačkih arhitekata, na prostoru od pola kvadratnog kilometra. Minaret će se izdizati 214 metara iznad zemlje i videće se sa udaljenosti od detetinu kilometara. Samo u prostoru ove bogomolje predviđeno je da boravi oko 120.000 ljudi, a pored toga treba da se izgrade i drugi sadržaji za različite aktivnosti vernika. Izgradnja treba da staje milijardu evra

Predsedniku Butefliki, koga Zapad smatra za pouzdanog saveznika u borbi protiv islamističkog terorizma, ovo se pitanje dopalo. Iskoristio je priliku da objasni da smatra da je važno da njegova vlada ostavi nešto za sobom i u domenu duhovnosti. Omladini - a u nju spada više od polovine Alžiraca, kojih ukupno ima 34 miliona - treba po predsednikovom mišljenju ponuditi nešto što prevazilazi puki domen materijalnog.

Buteflika i Merkelova su dvoje političara koji se međusobno veoma cene i uspešno sarađuju, što se pokazalo i na primeru nedavno osnovane Mediteranske unije, gde je Buteflika podržao ideje Merkelove.

Ali već u ovom delu posete desio se mali incident mimo strogog protokola. Naime, nemačka kancelarka nije posetila jednu džamiju jer nije želela da na glavu stavi maramu i izuje cipele, kako je to predviđeno za žene kada ulaze u muslimansku bogomolju.

Ovo, međutim, nije bila jedina neprijatnost koja je pratila alžirsko putovanje Angele Merkel.

Nemačka kancelarka trebalo je da poseti i nemačku fregatu „Emden", koji je učestvovala u borbi protiv terorizma na rogu Afrike. Radi se, naime, na tome da Nemačka Alžiru proda četiri fregate i skupu brodogradilišnu tehniku i da pošalje svoje instruktore za rad na izgradnji i održavanju brodova. Ali i ovaj deo nije ostvaren jer se ispostavilo da nemačka fregata još nije stigla u alžirske vode.

I na kraju posete, kada je nemačka delegacija trebalo da specijalnim avionom poleti iz alžirske prestonice, otkriven je manji kvar na letelici. Predsednik Buteflika ponudio je svoj avion, ali je, uz zahvalnost, Angela Merkel to odbila jer je njegov avion bio suviše mali da bi se prevezli svi gosti. Zato je iz Berlina stigao drugi avion i ovo putovanje je okončano.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.