Nemci napuštaju Merkelovu

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci napuštaju Merkelovu

Svaki peti pristalica Merkelinih demohrišćana (21 odsto) dao bi glas socijaldemokratkinji Kraftovoj, umesto sadašnjoj kancelarki

Šefica nemačke vlade Angela Merkel nije više najpopularniji političar u državi, pokazuju rezultati dve reprezentativne ankete, sprovedene uoči ovog vikenda. O pouzdanosti rezultata svedoči činjenica da su anketari došli do, bezmalo, identičnih rezultata - premda je jedno ispitivanje sprovedeno po nalogu demohrišćana, a drugo za potrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << protivnika kancelarke.

Posle osam godina provedenih na čelu svih lista popularnosti, Merkelovu je potisnula premijerka Severne Rajne i Vestfalije, socijaldemokrata Hanelore Kraft. Pobednici prošlonedeljnih pokrajinskih izbora Kraftovoj pošlo je za rukom da za nekoliko dana sruši „državničke kule“ Merkelove i najavi kraj epohe njene politike, ističu nemački mediji.

Empiričari su ustanovili da ostanak Merkelove u kancelarskoj fotelji priželjkuje 34 odsto upitanika. Kraftovu bi na toj poziciji želelo da vidi 43 odsto potencijalnih birača.

Ovo je najviši nivo prihvatljivosti zabeležen u minulih nekoliko decenija. Popularnost Merkelove nikada nije premašila 39 odsto, a socijaldemokratski prethodnik Gerhard Šreder ostvarivao je rezultate između 35 i 37 odsto.

Hanelore Kraft nije uznemirila samo stratege demohrišćana. Izazvala je uzbunu i u centrali Socijaldemokratske partije. Trojka na čelu, šef partije Sigmar Gabrijel i rivali u nadmetanju za kancelarskog kandidata stranke na izborima 2013. godine, Frank Valter Štajnmajer i Per Štajnbrik postali su „rezervna opcija“.

Nedoumice socijaldemokrata oko imenovanja kancelarskog kandidata stranke, zanemarljive su u poređenju sa problemimademohrišćana. Analitičari ističu da aktuelna politika, na domaćem i na evropskom nivou, vodi direktno - u izborni poraz. Razlozi su jačanje državnih finansija na uštrb opšteg standarda, rastuća besposlica podstaknuta premeštanjem proizvodnih kapaciteta u zemlje sa nižim nadnicama.

U Nemačkoj, svakodnevno se postavlja pitanje:„Čemu štednja u državi koja iz godine u godinu ostvaruje nove rekorde prihoda? Zar se stanovništvu nameću novi tereti, uskraćuju socijalna davanja – da bi država postala još bogatija?“

Pred odlazak u SAD, na sastanke država članica G8 i NATO, Angela Merkel je najavila krizni sastanak čelnika vladajuće koalicije – za sledeći utorak ili četvrtak. Teme razgovora sa šefom sestrinske Hrišćansko demokratske unije Horstom Zehoferom i liderom liberala Filipom Reslerom su strategija u predizbornoj godini i, kako se navodi – kadrovske rotacije.

Rotacije na partijskom vrhu smatraju se „kozmetikom“ bez trajnog efekta, s obzirom da za Merkelovu, nema naslednika na vidiku. Pri tom su empiričari ustanovili da je najveći problem stranke Merkelove – Angela Merkel. Svaki peti pristalica demohrišćana (21 odsto) dao bi glas Kraftovoj umesto Merkelovoj.

U Berlinu se prepričava da je Merkelova „eliminisala“ rivale i „ogolela“ kadar. Navodno, stranka, na dugi period, neće biti sposobna da se efikasno suprotstavi konkurentima na političkoj sceni.

Imajući to u vidu šef socijaldemokrata Sigmar Gabrijel zahtevao je u izjavi za današnji „Velt am zontag” – raspisivanje vanrednih izbora.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 20.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.