Nemačka vlada izdvaja milijarde evra za izbeglice

Izvor: Press, 07.Sep.2015, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka vlada izdvaja milijarde evra za izbeglice

Nemačka vlada odlučila je da izdvoji tri milijarde evra za 16 nemačkih saveznih država i opštine kao pomoć u nošenju sa talasom od 18.000 izbeglica i ekonomskih migranata koji su stigli tokom prošlog vikenda, navodi se u današnjoj zajedničkoj izjavi vladajuće koalicije u Berlinu.
          Tokom petočasovnog sastanka, lideri iz vladajuće koalicije nemačke kancelarka Angele Merkel >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << postigli su dogovor i o nizu drugih mera, kao što je ubrzavanje procedura za dobijanje azila i olakša za izgradnju skloništa za azilante. Pored tri milijarde evra za nemačke savezne države i opštine, zvanični Berlin planira da izdvoji još tri milijarde evra za finansiranje svojih troškova, kao što su plaćanje naknada za azilante, navodi se u istoj izjavi, prenela je agencija Rojters.  Sporazum uključuje proširenje spiska zemalja koje se smatraju bezbednim što se odnosi na one koji, uglavnom, nemaju pravo na dobijanje azila - sa Kosova, iz Albanije i Crne Gore. Među onima koji su već u toj kategoriji su državljani Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Cilj je da se ubrzaju procedute za dobijanje azila odnosno izručenja za (ekonomske) migrante iz jugoistočne Evrope, kako bi se fokusirali na izbeglice iz ratom zahvaćenih zemljama kao što su Sirija, Irak i Avganistan. Sastanak nemačke vladajuće koalicije došao na kraju vikenda kada je oko 18.000 izbeglica ušlo u zemlju pošto su Nemačka i Austrija postigle dogovor sa Mađarskom da se odustane od pravila kojim se predviđalo da izbeglice podnose zahtev za azil u prvoj zemlji Evropske unije u koju su stigli.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.