Nemačka „prva na spisku“ ruskih partnera

Izvor: Politika, 15.Jul.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka „prva na spisku“ ruskih partnera

Rusko-nemački odnosi razvijaju se dobro i dinamično, a dve zemlje su dostigle visok nivo uzajamnog razumevanja, izjavio je u Jekaterinburgu ruski predsednik Dmitrij Medvedev posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel

Jekaterinburg – Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenili su juče da se rusko-nemački odnosi dobro i dinamično razvijaju i da su dve zemlje dostigle visok nivo uzajamnog razumevanja.„Obnovljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je robna razmena, prelazi se sa trgovinskog modela saradnje na investicionu, proizvodnu i naučno-tehničku saradnju”, rekao je ruski predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkelovom u Jekaterinburgu.„Dostigli smo visok nivo razumevanja, što znatno olakšava našu saradnju u oblastima kao što su automobilska industrija, energetika i mikroelektronika. To će nam omogućiti da učinimo mnogo više u budućnosti”, potvrdila je nemačka kancelarka,a preneo Itar-Tas.

Merkelova je naglasila da je Nemačka spremna da sa ruskim partnerima podeli iskustvo u nizu privrednih grana.„Između ostalog, imamo ga mnogo u oblasti energetske efikasnosti”, rekla je nemačka kancelarka.

Podsećajući da je nedavno rekao da bi Rusija želela da formira saveze za modernizaciju sa Nemačkom, Francuskom, Italijom, drugim zemljama i SAD, i ističući da je Nemačka na tom spisku „broj jedan”, predsednik Rusije pozvao je nemačke kompanije da učestvuju u modernizaciji ruskih preduzeća.

Medvedev je naveo da će u kompanije koje su nedavno isključene sa spiska strateških biti jednostavnije ulagati ili učestvovati u njihovoj privatizaciji.

Ruski predsednik je dodao da je, bez obzira na krizu, od januara do maja 2010. robna razmena povećana praktično za 50 odsto, a da je krajem marta ove godine ukupan obim nemačkih investicija u rusku privredu iznosio oko 20 milijardi dolara.„Uverili smo se u pouzdanost nemačkih partnera. Bez obzira na teškoće koje su postojale, u tom periodu između Moskve i SanktPeterburga krenuo je novi brzi železnički saobraćaj,a proširena je i proizvodnja automobila 'folksvagen' u Kalugi”, rekao je Medvedev.

Ruski predsednik je rekao i da Rusija želi da bude više prisutna u privredi Nemačke u investicionom smislu, a Merkelova je odvratila da je Nemačka otvorena zemlja i da su ruska ulaganja kapitala dobrodošla.

Govoreći o viznom režimu sa EU, Medvedev je ponovio da je Rusija spremna za ukidanje viznih ograničenja sa Unijom.„Uveren sam da uz prisustvo dobre volje i želje da se pokreće saradnja u toj oblasti možemo doći na kraju do ispravne bezvizne komunikacije”, rekao je ruski predsednik.

U Jekaterinburgu je dogovoreno da 2011. bude rusko-nemačka godina nauke i obrazovanja a lideri dve zemlje pozdravili su dogovorenu pripremu zajedničkog udžbenika istorije, koja će trajati dve godine.„Kada postoji mogućnost da se zajednički piše istorija, to je već nivo kada ne postoje više predrasude i prepreke na putu upoznavanja”, rekla je Merkelova.

Ruski predsednik je naveo da su sa nemačkom kancelarkom razmotrena praktično sva pitanja i da je diskusija bila vrlo srdačna i iskrena kao što su i njegovi odnosi sa nemačkom kancelarkom.

Posle međudržavnih konsultacija u gradu na Uralu potpisan je niz dokumenata o saradnji, između ostalog međuvladin memorandum o pripremi kadrova za upravljanje u privredi i sporazum o saradnji u oblasti zdravstva, a predstavnici kompanije „Simens” i Fonda Skolkovo potpisali su memorandum o razumevanju.

Nemačka kompanija je sa Ruskom železnicom potpisala takav memorandum i memorandum o formiranju zajedničke kompanije za proizvodnju, isporuku i servisiranje savremenih ruskih električnih vozova.

Ovaj susret Merkelove i Medvedeva je peti po redu, nakon što je nemačka kancelarka boravila na svečanom obeležavanju 65. godišnjice završetka Drugog svetskog rata a Medvedev početkom prošlog meseca posetio Nemačku.

Dvoje lidera sreli su se na samitima Grupe osam i Grupe 20, podsetio je Itar-Tas

Tanjug

---------------------------------------------------

Identifikovan ubica Estemirove

Na konferenciji za novinare ruski predsednik Dmitrij Medvedev je izjavio da je poznat ubica aktivistkinje za ljudska prava Natalije Estemirove i da je za njim raspisana međunarodna poternica.Prema rečima predsednika, istraga se vodi i u takvim predmetima nikad nema brzih rezultata.„Sada se sprovode istražne radnje radi utvrđivanja ne samo izvršioca, koji je na poternici, nego i naručioca tog teškog krivičnog dela”, rekao je Medvedev.

Tanjug

----------------------------------------------------

U Jekaterinburgu pojeden sabrat oktopoda Paula

Nedavno završen šampionat sveta u fudbalu u Južnoj Africi bio je nezaobilazna tema na neformalnoj večeri ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva i nemačke kancelarke Angele Merkel u prestonici Urala, Jekaterinburgu, javile su juče novinske agencije.

Prvi je temu pokrenuo kopredsednik rusko-nemačkog foruma „Peterburški dijalog”, koji se održava u Jekaterinburgu, viceprijemijer Viktor Zubkov, „priznavši” da je navijao za nemačku reprezentaciju.

„Naravno, da nije bilo Paula, znate o kome govorim: o oktopodu Paulu – sve bi bilo, sigurno, dobro”, rekao je on, preneo je Itar-Tas.

„Pojeli smo njegovog sabrata sinoć u restoranu”, dodao je ruski predsednik.

Medvedev je i pred učesnicima foruma u Jekaterinburgu rekao, „ne želeći nikoga da uvredi”, da je „značajan deo ruske delegacije zaista navijao za nemačku reprezentaciju”.

„Nismo, međutim, mi krivi. Krivi su drugi”, rekao je predsednik Rusije.

Tanjug

----------------------------------------------------

Medvedev: Mediji treba da budu i privatni i državni

Govoreći o razvoju medija ruski predsednik je juče izrazio mišljenje da „nema smisla postavljanje zadatka da se obavezno napuste državna sredstva informisanja, jer u celom svetu postoje i državni i privatni mediji.

„Nisam ubeđen da moramo što je moguće pre da bežimo od državnih medija”, rekao je Medvedev obraćajući se učesnicima rusko-nemačkog foruma „Peterburški dijalog” u Jekaterinburgu.

Medvedev je izjavio da „osim toga, digitalizacija koja se sada sprovodi u oblasti mas-medija, u suštini briše granicu između državnih medija, privatnih medija, između običnih blogova koji vode građani i velikih sredstava masovnog informisanja”.

Tanjug

objavljeno: 16.07.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medvedev i Merkelova pojeli za večeru Polovog brata

Izvor: Press, 15.Jul.2010

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev i nemačka kancelarka Angela Merkel pojeli su brata hobotnice Pol, slavnog mekušca koji je predvideo poraz Nemačke u polufinalu tek završenog Svetskog prvenstva u fudbalu. Naime, tema šampionata sveta u fudbalu u Južnoj...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.