Izvor: Radio 021, 16.Jan.2021, 14:01

Nemačka, politika i Angela Merkel: Armin Lašet izabran za vođu CDU

Centristički kandidat Lašet sada ima dobre šanse da nasledi Angelu Merkel i na poziciji kancelara Nemačke.

Reuters

Centrista Armin Lašet izabran je na čelo nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), stranku kancelarke Angele Merkel.

Lašet, premijer Severne Rajne-Vestfalije, pobedio je dvojicu suparnika na virtuelnoj stranačkoj konferenciji u subotu.

On sada ima dobre šanse da nasledi Merkel i na poziciji kancelara Nemačke, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se ona povuče u septembru, nakon 16 godina provedenih na toj funkciji.

CDU i njena sestrinska stranka CSU će na proleće odlučiti ko će biti njihov kandidat za kancelara na septembarskim izborima.

Stabilna žena čija je drhtavica uzdrmala naciju Kancelarka Merkel: nemačka umetnica u preživljavanju Nemačka: Ultradesničar ubio devet ljudi u dva nargila bara Ko je Armin Lašet?

Popularni premijer najveće nemačke pokrajine poznat je po tome što sa zadovoljstvom učestvuje u tradicionalnim karnivalskim svečanostima.

On se predstavljao kao kandidat kontinuteta i važio je za favorita same Angele Merkel.

Branio je njenu politiku tokom izbegličke krize 2015. godine i poznat je po liberalnim stavovima, posvećenosti Evropskoj uniji i sposobnosti da se približi imigrantskim zajednicama.

Njegov poziv za popuštanje zaštitnih mera za suzbijanje Kovida-19 prošlog proleća iznenadio je mnoge i, prema navodima medija, razbesneo kancelarku Merkel.

Od tada je Lašet promenio stav po tom pitanju i radio na tome da popravi štetu koju je načinio sopstvenom političkom kredibilitetu.

Političku klimu u Nemačkoj dodatno je promenila pandemija korona virusa, koja je zakomplikovala i usporila potragu za naslednikom Angele Merkel.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.