Nemačka kancelarka pozvala Evropu da štiti demokratiju

Izvor: Beta, 09.Nov.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka kancelarka pozvala Evropu da štiti demokratiju

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Evropu da brani "slobodu i demokratiju" koje su sve više i više na udaru."Vrednosti na kojima počiva Evropa, sloboda, demokratija, jednakost, pravna država i ljudska prava, ne podrazumevaju se i uvek ih treba braniti", rekla je Merkel na proslavi 30 godina od pada Berlinskog zida u crkvi Pomirenja.Ta crkva je izgradjena na mestu stare crkve koju je komunistička istočnonemačka vlada srušila jer se nalazila na "ničijoj zemlji" izmedju Istočnog i Zapadnog Berlina."U budućnosti je neophodno delovanje. Berlinski zid pripada prošlosti i uči nas da nijedan zid koji ograničava ljude i slobodu ne može biti dovoljno visok ni dovoljno dugačak da se ne može preći", rekla je Merkel, i sama rodjena u Istočnoj Nemačkoj.Ona je navela da to "važi i za istok i za zapad".Kancelarka je položila ružu na ostatke zida u ulici Bernauer.Sa Angelom Merkel su bili predsednici Madjarske, Poljske, Češke i Slovačke, zemalja koje su u najvećoj meri pripremile teren za rušenje Berlinskog zida 9. novembra 1989. ali koje su danas na meti žestokih kritika zbog nepoštovanja principa pravne države.Upozorenja na pretnje demokratijama uputio je i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.On će kasnije danas održati govor kod Brandenburške kapije, simbola podele nemačke prestonice ...
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

NI SLOVO O SOVJETSKOM SAVEZU! MERKELOVA PORUČILA ČEMU NAS JE NAUČIO BERLINSKI ZID: Ne postoji više nikakav zid koji može da podeli ljude ili ograniči slobodu! (FOTO)

Izvor: Kurir, 09.Nov.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u svom govoru povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida izjavila da je 9. novembar bio sudbonosni dan za nemačku istoriju.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.