Nemačka bira novi Bundestag

Izvor: RTS, 22.Sep.2013, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka bira novi Bundestag

Gotovo 62 miliona Nemaca danas bira članove Bundestaga. Do 14 časova glasalo je 41,2 odsto građana. Aktuelna kancelarka Angela Merkel ima prednost i veruje se da će sigurno ostati u vlasti, ali se ne zna kako će izgledati vladajuća koalicija. Per Štajnbrik već odbacio mogućnost stvaranja velike koalicije levice i desnice.

Poruke nemačkih lidera prate se i analiziraju, ne samo u toj državi, već u svim članicama Evropske unije, a sa ne manjom pažnjom i u Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zato su i današnji savezni izbori jedna od najvažnijih tema gotovo svih evropskih medija. Aktuelna kancelarka ima prednost, i veruje se, sigurno će ostati u vlasti. Ali, sa kim će vladati, o tome danas odlučuje 62 miliona Nemaca.

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, svaki treći Nemac neodlučan je za koga će glasati. Zato je list Bild objavio čak 41 milion besplatnih primeraka novina i podelio ih širom Nemačke.

Cilj Bilda bio je da birače obavesti o tome kakvi su stavovi svih stranaka, koje se bore za mesto u Bundestagu i da mobiliše birače.

Na današnjim izborima u Nemačkoj do 14.00 časova glasalo je 41,2 odsto Nemaca, saopštio je Savezni zavod za statistiku, navodeći da je to za oko pet odsto više nego na prošlim saveznim izborima 2009. godine.

Birališta su otvorena od osam časova, a Angela Merkel je u ranim poslepodnevnim časovima glasala u Berlinu, u pratnji supruga profesora Joahima Zauera.

Time su izbori, na kojima Merkelova važi za favorita, a njeni demohrišćani za najjaču partiju, kako se komentariše u medijima, ušli u ''vruću fazu''.

Pre Merkelove glasao je i predsednik države Joahim Gauk, kao i njen ''izazivač'' - kandidat Socijaldemokratske partije (SPD) Per Štajnbrik, koji je u anketama daleko iza Merkelove.

U Nemačkoj živi i 750.000 ljudi srpskog porekla. Dilemu za koga će glasati ima, međutim, tek trećina njih, koja ima državljanstvo te države, kaže potpredsednik Centralnog saveta Srba Milan Čobanov.

Samo dan pred glasanje, trećina birača u Nemačkoj bila je neodlučna. Zato i ne čudi slogan poslednjeg predizbornog okupljanja vladajuće Demohrišćanske unije - "Sačuvajte hladnu glavu i glasajte za kancelarku". Bez obzira na lična politička opredeljenja, većina Berlinaca očekuje da će tako i biti.

I građani znaju da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će verovatno pobediti Merkelova, ali i da su i socijaldemokrate ojačale u poslednjih nekoliko nedelja.

Oni koji se nadaju da će Merkelova pobediti, smatraju da je ona odlična kancelarka i da je dobra i za druge zemlje, a ne samo za Nemačku.

Ima i onih koji smatraju da je ekonomska situacija u Nemačkoj suviše dobra da bi narod glasao za neku veću promenu.

Protivkandidat Angele Merkel i lider socijaldemokrata Per Štajnbrik već je odbacio mogućnost stvaranja velike koalicije levice i desnice nalik na onu, koja je pod vođstvom aktuelne kancelarke vladala Nemačkom od 2005. do 2009. godine.

Glavna opasnost i levici i desnici na današnjem glasanju preti od novoosnovane Alternative za Nemačku - stranke čiju okosnicu čine evroskeptični ekonomski stručnjaci, koji žele da Grčku i druge nesolventne članice Evropske unije izbace iz evrozone.

Ulazak ove nove snage u Bundestag, kao i mogućnost da cenzus prvi put u posleratnoj istoriji ne pređu liberali - mlađi parner u aktuelnoj vladi - mogli bi da ozbiljno zakomplikuju postizborne koalicione pregovore.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NEMCI BIRAJU NOV BUNDESTAG: Osvaja li Merkelova nov mandat?

Izvor: Telegraf.rs, 22.Sep.2013

62 miliona Nemaca danas odlučuje o novom sastavu Bundestaga, a aktuelna kancelarka prema ispitivanju javnog mnjenja ima prednost u odnosu na lidera socijaldemokrata

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.