Izvor: RTS, 14.Sep.2009, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadmetanje za nemačkog kancelara u TV duelu

Kancelarka Angela Merkel i šef diplomatije Franka Valtera Štajnmajera, lideri dve vodeće partije u Nemačkoj sinoć su se nadmetali u TV duelu. Dve nedelje uoči saveznih parlamentarnih izbora glavna tema su nemačko angažovanje u Avganistanu i sve veća nezaposlenost u zemlji.

Dve nedelje uoči saveznih parlamentarnih izbora u Nemačkoj, televizijski duel kancelarke Angele Merkel i šefa diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Franka Valtera Štajnmajera, lidera dve vodeće partije u zemlji, milione Nemaca sinoć je zadržao uz male ekrane.

Među glavnim temama predizborne kampanje su nemačko angažovanje u Avganistanu i sve veća nezaposlenost u zemlji.

Televizijskom duelu se pridaje veliki značaj, jer 40 odsto birača još nije odlučilo kome će dati glas 27. septembra.

Gotovo svaki drugi građanin Nemačke pratio je nadmetanje kandidata za kancelara, dve najsnažnije nemačke stranke koje od 2005. godine čine koalicionu vladu u Berlinu.

Devedesetminutni duel Merklove i Štajnmajera, uz propitivanje četiri voditelja, najviše se odnosilo na nemačko angažovanje u ratu u Avganistanu i naporima za prevazilaženje posledica ekonomske krize i oživljavanja privrede.

Štajnmajer se zalaže za povlačenje 4.200 nemačkih vojnika iz Avganistana, sa čime se slaže i 60 odsto birača.

Merkelova je govorila o planu za okončanje učešća u misiji NATO-a u Avganistanu, pozivajući na održavanje nove konferencije za tu zemlju.

"Štajnmajer je bio bolji od Merkelove, ali njemu je bilo lakše, jer je bio potcenjen uoči debate. Merkelova je govorila kratko i jasno, ali birokratski. Bila je u odbrambenoj poziciji i bilo joj je teže, jer je kancelarka", rekao je novinar Vulf Šmize

Analitičari ocenjuju da televizijsko suočavanje nije bilo preterano uzbudljivo, jer ni kancelarka ni ministar spoljnih poslova ne važe za "harizmatične" političare, vešte i vatrene govornike.

Oštrinu njihovih argumenata umanjuje i činjenica da su oboje, do izbora nove vlade, članovi iste vladajuće koalicije konzervativno-socijal-demokratske vlade, što ih čini zajedničkim odgovornim za stanje u kojem se zemlja nalazi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.