NOVI ŠAMAR UGLEDU DONALDA TRAMPA: Angela Merkel odbila poziv predsednika SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2020, 12:19

NOVI ŠAMAR UGLEDU DONALDA TRAMPA: Angela Merkel odbila poziv predsednika SAD

Odbijanje Merklove da prihvati poziv Trampa poslednji je u nizu pokazatelja zategnutih odnosa između ova dva lidera.

Nemačka kancelarka nije prihvatila poziv predsednika SAD Donalda Trampa da uživo prisustvuje samitu G7 koji će se održati u Vašingtonu krajem juna zbog pandemija korona virusa.

Kancelarkino odbijanje da prisustvuje samitu podriva pokušaje američkog predsednika da ovaj događaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << predstavi kao pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom i nova je u nizu nesuglasica između ova dva lidera.

- Federalna kancelarka zahvaljuje predsedniku Trampu na njegovom pozivu za samit G7 krajem juna u Vašingtonu. Uzimajući u obzir sveopštu situaciju u vezi sa pandemijom u ovom trenutku, ona ne može da pristane da uzme učešća i da otputuje za Vašington - izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

- Ona će naravno nastaviti da prati razvoj pandemije - dodao je Zajbert.

German Chancellor Angela Merkel has rebuffed Donald Trump’s invitation to attend a G7 summit, which the president is keen to portray as a symbol of a return to normality from the upheaval of the coronavirus crisis https://t.co/lQofIoJGOT

— POLITICO (@politico) May 30, 2020

Odbijanje Merklove da prihvati poziv Trampa poslednji je u nizu pokazatelja zategnutih odnosa između ova dva lidera, ocenjuje Politiko.

Tramp je više puta kritikovao Nemačku, i to kancelarku posebno, povodom različitih pitanja, od trgovinskog viška Berlina do troškova za odbranu i posvećenosti NATO.

Merkel je javno dovela u pitanje jednostrani pristup Trampove administracije u pogledu niza pitanja u vezi sa spoljnom politikom, od klimatskih promena do Iranskog nuklearnog programa.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.