NEMAČKA KANCELARKA DONELA ODLUKU: Država od ponedeljka ide u četvoronedeljni karantin, radiće samo škole i vrtići

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Okt.2020, 16:19

NEMAČKA KANCELARKA DONELA ODLUKU: Država od ponedeljka ide u četvoronedeljni karantin, radiće samo škole i vrtići

Nemačka kancelarka Angela Merkel, danas se sastala s premijerima saveznih država kako bi razgovarali o novim merama.

"Bild" ekskluzivno saznaje kako su se premijeri saveznih država složili s Merkel da Nemačka ide u karantin 2. novembra, odnosno u ponedeljak.

"Bild" dodaje i kako su kancelarka i premijeri dogovorili i nove mere, ali još nemaju informacije koje. Prema informacijama objavljenim juče, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali i rečima ministra finansija "lokdaun" bi trebalo da traje četiri nedelje.

Merkel će o svemu obavestiti Bundestag

"Bild" javlja i kako će kancelarka, nakon što se sastala s premijerima saveznih država o novim merama, o svemu obavestiti vođe parlamentarnih grupa u Bundestagu.

Vest je objavila zamenica portparola vlade, Martina Fic.

Sutra ujutro će Merkel u Bundestagu izvestiti o stanju s korona virusom u Nemačkoj.

Prema informacijama "Bilda", ministar finansija, Olaf Šolc, rekao je na sastanku kako i on veruje da su Nemačkoj potrebne drastične mere.

Najavio je i stabilizaciju i pomoć vlade za zatvorene poslove.

Rekao je da bi male firme mogle da dobiju pomoć vlade, do 75 odsto iznosa njihovih prihoda koju su ostvarili u istom mesecu prošle godine. Veće firme mogu da ostvare do 70 odsto iznosa.

Šolc je predvideo, prema informacijama "Bilda" i kako će za to trebati od sedam do 10 milijardi evra za četiri nedelje karantina.

- U situaciji smo da uskoro nećemo moći da kontrolišemo situaciju. Mislim da je nužno da se složimo s drastičnim merama - rekao je.

Koje mere su na stolu?

Nemački mediji su ranije danas javili kako Merkel želi da zatvori kafiće, restorane, škole, teretane, muzeje i bioskope, ali "Bild" o tome još ne javlja.

Prema nacrtu mera koji je iscurio ranije sinoć, radili bi samo škole i vrtići.

Prodavnice bi mogle da ostanu otvorene budu li primenjivale stroge higijenske mere i ograničile broj kupaca, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Prema novim merama ljudi bi mogli da izlaze samo s članovima vlastitog domaćinstva, stoji u tekstu predloga suzbijanja virusa u Nemačkoj u kojoj su u utorak ujutro potvrđene 14.964 novozaražene osobe.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Nemačka ide u karantin

Izvor: Danas, 28.Okt.2020

Nemačka od 2. novembra ide u karantin, piše Bild i dodaje da će "lokdaun" trajati četiri sedmice i da su tu odluku podržali kancelarka Angela Merkel i svi premijeri saveznih država.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.