NE rade još duže u Nemačkoj

Izvor: B92, 06.Sep.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE rade još duže u Nemačkoj

Berlin -- Nemački lideri postigli su dogovor da produže životni vek nuklearnim elektranama u zemlji.

Takođe biće uvedeni nove porezi na dodatne prihode kompanija u čijem su one vlasništvu, saopštio je jedan vladin zvaničnik.

Nakon višemesečne javne debate o ovom kontroverznom pitanju, kancelarka Angela Merkel, ministar za životnu sredinu Norbert Retgen, ministar ekonomije Rajner Briderle, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministar finansija Volfgang Šojble i drugi lideri vladajuće koalicije desnog centra postigli su dogovor nakon 10-časovne maratonske sednice, rekao je zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan u skladu sa politikom vlade.

Ukupno 17 nuklearnih elektrana u Nemačkoj radiće još nekoliko godina, ali koliko tačno zavisiće od starosti svake pojedinačne elektrane, izvestili su nemački mediji.

Na sastanku je, takođe, postignut dogovor o uvođenju godišnjeg poreza na nuklearno gorivo u cilju prikupljanja 2,3 milijarde evra, od naredne godine. Kompanije će takođe morati daju doprinos specijalnom fondu za obnovljive izvore energije, preneo je AP.

Ispred vladine zgrade, gde je sastanak održan, okupilo se stotine ljudi koji su protestovali zbog produžavanja rada nuklearnih elektrana.

Glavne opozicione partije, Socijaldemokrate i Zeleni, oštro se protive daljem radu nuklearnih elektrana, navodeći kao razlog bezbednosne rizike i potrebu prelaska na obnovljive izvore energije, navela je američka agencija.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.