Moguće je da Merkelova ode i ranije

Izvor: B92, 08.Nov.2018, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moguće je da Merkelova ode i ranije"

Nemačka kancelarka Angela Merkel je najavila da se neće kandidovati za novi mandat 2021. godine, ali bi sa te pozicije mogla da ode i ranije.

To je u intervjuu za B92.net rekao evroposlanik i funkcioner opozicione nemačke Socijaldemokratske partije Knut Flekenštajn.

“Moguće je da ona ode i pre 2021. godine. Velika koalicija 2020. pravi presek stanja, ako shvate da to nije dobro, onda mislim da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koalicija neće da izdrži ceo mandat od četiri godine. Onda je to vreme za novog kancelara“, kaže Flekenštajn.

Podsetimo, Merkelova je krajem oktobra najavila da će se povući iz politike po završetku svog kancelarskog mandata.

Ona je odluku o povlačenju sa pozicije lidera Hrišćanskodemokratske partije donela posle loših rezultata na izborima u Bavarskoj i Hesenu.

Ranije je novinar Dojče velea Nemanja Rujević objasnio da se “gunđanje protiv Merkelove u stranci prvi put javilo tokom grčke dužničke krize kada je autoritet tadašnjeg ministra finansija Volfganga Šojblea ipak bio dovoljan da demohrišćani većinom podrže programe pomoći Grčkoj uz nametanje mera štednje”.

“Tek je izbeglička kriza na površinu izbacila otvoreno nezadovoljstvo. Merkel je okarakterisana kao krivac za jačanje desničarske Alternative za Nemačku (AfD), kao neko ko je CDU odvukao previše ulevo, ostavljajući mnoge konzervativne birače bez političkog gnezda“, naveo je tada Rujević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Možda Merkel ode i ranije

Izvor: Blic, 09.Nov.2018, 00:53

Nemačka kancelarka Angela Merkel je najavila da se neće kandidovati za novi mandat 2021. godine (kada joj ističe sadašnji), ali bi tu funkciju mogla da napusti i ranije, izjavio je Knut Flekenštajn, evroposlanik i funkcioner Socijaldemokratske partije, koalicionog partnera kancelarkine Hrišćansko-demokratske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.