Moguća nacionalizacija banaka?

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća nacionalizacija banaka?

Berlin, London -- Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel odobrila je nacrt zakona koji će omogućiti Berlinu da nacionalizuje posrnule banke da bi se podržao finansijski sistem.

Gubici banaka usled ekonomske krize mere se cifrom od nekoliko biliona evra

Zakon otvara put državi da preuzme kontolu nad minhenskom bankom Hipo (Hypo Real Estate) uz mogućnost ekspropriacije banke od njenih akcionara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao poslednjoj instanci.

Hipo je primio ukupno 102 milijade evra garancije od države i banaka ali je finansijski položaj banke ostao slab.

Stav da će Vlade razvijenih zemalja verovatno morati "privremeno da nacionalizuju neke banke" da bi dovele u red sada vrlo nestabilan finansijski sistem, izneo je i bivši šef američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Alan Grinspen u intervjuu za londonski "Fajnenšel tajms".

Grinspen, koji je decenijama važio za "vrhunskog pristalicu liberalnog kapitalzma", ističe da bi vremenski ograničena nacionalizacija banaka, u sadašnjim teškim okolnosti na globalnoj finansijskoj sceni, mogla da bude "najmanje zlo".

Bolje je obaviti privremenu nacionalizaciju banaka, koje su u teškoćama, nego upotrebiti za rešavanje tog problema druge, složenije mehanizme, smatra Grinspen, koji je u periodu od 1986. do 2006. godine bio na čelu Feda.

Kad je reč o ugroženim američkim banakama, Grinspen takođe preporučuje da se one stave pod neposrednu vladinu kontrolu, putem mehanizma federalne Korporacije za osiguranje depozita ili na neki drugi način.

Raniji čelnik Feda - koga neki analitičari optužuju za izazivanje sadašnje globalne ekonomske krize, jer je dugim zadržavanjem preniske referentne kamate doprineo nagloj kreditnoj ekspanziji - veruje da bi privremeno podržavljenje banaka omogućilo američkoj vladi da ukloni "toksične" akcije iz ugroženih finansijskih organizacija i tako omogući njihovo preživljavanje i dalji rad.

Grinspen tvrdi da treba biti veoma oprezan u vezi gubitaka u bilo kojoj banci pod vladinom kontrolom, jer to može imati uticaja na stare dugove drugih banaka.

Primena svih tekućih mera mora biti usmerena na spasavanje ukupnog finansijskog sistema SAD koji je, zbog sloma hipotekarnog i kreditnog tržišta, sada ugoržen, smatra Grinspen.

Mišljenje Grinspena u "Fajnenšel tajmsu" objavljeno je, inače, neposredno pošto je predsednik SAD Barak Obama potpisao zakon o primeni vladinog 787 milijardi dolara vrednog paketa za podsticanje rasta domaće privrede, kao i najave zvaničnika u Vašingtonu da se radi na novom programu pomoći domaćoj autoindustriji i olakšicama za gradjane koji ne mogu uredno da otplaćuju hipotekarne zajmove.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka nacionalizuje propale banke?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009

BERLIN - Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel odobrila je danas nacrt zakona koji će omogućiti Berlinu da nacionalizuje posrnule banke da bi se podržao finansijski sistem zemlje, saopštili su izvori vlade...Zakon otvara put državi da preuzme kontolu nad minhenskom bankom Hipo uz mogućnost ekspropriacije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nemci počinju nacionalizaciju banaka

Izvor: Poslovni magazin, 19.Feb.2009, 11:37

Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel odobrila je nacrt zakona koji dozvoljava nacionalizaciju problematičnih domaćih banaka kao poslednje sredstvo za ojačanje finansijskog sistema prve po snazi evropske ekonomije. Novi zakon će omogućiti vladi da preuzme kontrolni paket akcija ugrožene Hipo...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.