Merkelovu napustilo šest premijera pokrajina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2010, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelovu napustilo šest premijera pokrajina

BERLIN -

Sa poslednjom ostavkom Ole fon Bojsta, prvog čoveka Hamburga, nemački kancelar Angela Merkel je u poslednjih godinu dana izgubila šestoricu muškaraca iz svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koji su svi bili šefovi vlada šest pokrajina.

Šta taj gorki udarac, politički znači za Merkelovu i šta znači za CDU, koja je, kako podsećaju analitičari, kao nijedna partija u tako kratkom vremenu doživela toliko puno teškoća?

Stiče se utisak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da "igrači" ne žele više da prate "kapitena", da je partija dezorijentisana i bezvoljna i da oko partijskog šefa vlada usamljenost - deo je odgovora nemačke štampe, koja danas analizira situaciju nastalu posle jučerašnje odluke Fon Bojsta, umornog od politike, da se krajem avgusta povuče.

Ako u toku jedne godine šest pokrajinskih šfefova vlada odu, bez obzira na to što im razlozi napuštanja pozicija nisu isti, onda nastaje utisak o procesu erozije, kažu i u okviru same CDU, komentarišući ostavku Fon Bojsta, prvog "tvorca" crno-zelene opcije u Nemačkoj.

Merkelovoj, kojoj, sudeći prema anketama, ne "cvetaju ruže"i čija popularnost opada, izgleda, nije lako.

Prvo je Diter Althaus, predsednik vlade Tiringije, posle debakla na pokrajinskim izborima, podneo ostavku, za njim je otišao Ginter Etinger, predsednik vlade Baden-Virtemberga, istina, na novu funkciju u Brisel.

Merkelovu je, zatim, dok je bila na putu u poseti arapskim zemljama, napustio Roland Koh, moćni šef vlade finansijski još moćnije pokrajine Hesen, obrazlažući to rečima da "politika nije njegov život", dok su analitičari špekulisali da je njegovoj karijeri na saveznom nivou, na putu stajao težak odnos prema Merkelovoj.

Posle odlaska Koha, dugogodišnji šef vlade Donje Saksonije Kristijan Vulf je izabran za predsednika države, zatim je Jirgen Ritgers, predsednik vlade Severna Rajna Vestfalija, najmnogoljudnije nemačke pokrajine sa više od 18 miliona stanovnika, podneo ostavku posle gubitka na izborima, a juče se na odlazak odlučio i Fon Bojst.

Za Fon Bojsta, koji je u svom hanza-gradu-pokrajini vladao zajedno sa partijom Zeleni, kaže se da je imao sve ono što je Merkel želela - oslobođen ideologije, liberalan, fleksibilan...

Merkel se, kažu analitičari, mora zapitati, koliki je njen udeo u njegovom umoru od službe.

Mediji špekulišu da je Fon Bojst bio, navodno, viđen za ministra za razvoj u kabinetu Merkelove, mestu koje je pripalo liberalu Dirku Nibelu, ocenjujući da bi to za njega lično mogao da bude znak razočaranja i da je on imao želju da ode iz Hamburga, gde je vladao od 2001. godine.

Osim šestorice šefova vlada, ostavka Horsta Kelera, prvog predsednika Nemačke u istoriji te zemlje, koji se odlučio na takav potez, takođe, člana njene CDU, bila je šok za Merkelovu.

Danas, "dan posle" obelodanjenja odluke barona Fon Bojsta, čije je puno ime Karl Fridrih Arp Ole, u političkom Berlinu jedni traže nove izbore, drugi tvrde da njegov odlazak neće oslabiti vladajuću koaliciju, treći kažu nema nezamenjivih, četvrti smišljaju novu strategiju, a peti postavljlaju pitanje da li je "šesti" i poslednji iz redova kancelara Merkel, koji se odlučio da ode.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.