Izvor: RTS, 13.Sep.2021, 16:10

Merkelova u oproštajnoj poseti Beogradu – šta je učinila za Srbiju i Zapadni Balkan

Nemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se u dvodnevnoj poseti Beogradu u okviru svoje oproštajne turneje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Angeli Merkel na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i Srbiju. Nemačka kancelarka istakla je da su dve zemlje, kroz godine zajedničke saradnje, došle do otvorenog odnosa, punog poverenja.
Merkelova dolazi u Beograd i region na kraju svoje oproštajne turneje u svojstvu nemačke kancelarke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Nemačka kancelarka boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji. 
Ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate "Srbija", saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.
Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po svečanom dočeku, posle 18 časova.
U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.
Merkelova i Vučić će razgovarati u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.
Vučić se od 2014. godine sa nemačkom kancelarkom sastao 16 puta. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri meseca kasnije u okviru Berlinskog procesa takođe u Berlinu, a potom je usledio dolazak Merkel u Beograd.
Iste 2015. godine, 26. avgusta, dvoje državnika razgovaralo je u Beču u okviru Berlinskog procesa, a samo dve nedelje kasnije usledio je susret u Berlinu.
U julu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Berlinskog procesa, a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprilu 2018. godine.
Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsednik Srbije je sa nemačkom kancelarkom razgovarao još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu.
Naredne 2019. godine sastali su se tri puta – u Davosu, Berlinu i Njujorku, a 2020. održali su video-konferenciju.
Odlazeća nemačka kancelarka posetom Beogradu počinje mini balkansku turneju tokom koje će 14. septembra boraviti u Albaniji, gde će biti organizovan zajednički ručak sa premijerima država regiona. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČASNA ARTILJERIJSKA PALJBA ZA MERKELOVU: Beogradom plotuni tukli zbog nemačke kancelarke (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Sep.2021

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je danas u Beograd gde ju je dočekao srpski predsednik...Svečani doček priređen je ispred Palate Srbija na Novom Beogradu, a pre himni Srbije i Nemačke začula se počasna artiljerijska paljba...Nemačka kancelarka bila je oduševljena dočekom, što...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Surlić o poseti Merkelove: Dve teme iznenadile, nemačka kancelarka poslala snažnu poruku Prištini

Izvor: RTS, 14.Sep.2021, 09:11

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka kaže za RTS da su, tokom jučerašnjeg sastanka nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, razgovori o eksploataciji litijuma i vladavini prava bili iznenađujući. Smatra i da je Merkelova u Beogradu poslala snažnu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.