Merkelova u miru, Hitler u ratu u poseti vagonu muzeju

Izvor: B92, 08.Nov.2018, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova u miru, Hitler u ratu u poseti vagonu muzeju

Pariz -- Kancelarka Angela Merkel biće prvi šef nemačke vlade posle Adolfa Hitlera koja će posetiti vagon u kome je 1918. godine potpisano primije.

Hitler je tamo otišao pošto je 1940. godine Francuska poražena, dok Merkelova planira mirovnu ceremoniju tokom koje će stajati zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, preneo je AP.

Neobično putovanje dovelo je do toga da vagon 2419D >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kome je, između ostalog, u Dovilu putnicima služena burgundska govedina, postane vagon u kome je potpisano primirje u Velikom ratu.

Primirje je potpisano u vagonu u šumama severne Francuske, jer su Nemci prethodno napali sedište zajedničke savezničke komande. Vagon je postao svetilište mira i katarze i kasnije je pretvoren u muzej.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.