Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jan.2018, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova u Davosu kritikovala Trampa i SAD

DAVOS - Njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je američkog predsjednika Donalda Trampa i protekcionističku politiku SAD na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, te poručila da Evropska unija mora da postane snažniji igrač u međunarodnoj politici.

"Moramo preuzeti veću odgovornost, moramo uzeti sudbinu u naše ruke", rekla je Merkelova na godišnjem okupljanju političke i poslovne elite u švajcarskom zimovalištu.

"Suočena s prijetnjama >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ekstremističke grupe Islamska država, krizama u Africi i ratom u Siriji Evropska unija previše je oklijevala", rekla je Merkelova u Davosu i istovremeno upozorila da se EU ne smije zatvoriti pred migracijama.

"Još od Rimskog Carstva, od doba Kineskog zida, jasno nam je da zatvaranje u sebe ne pomaže", rekla je njemačka kancelarka koja zagovara međunarodnu saradnju, globalne sporazume i razvoj.

Ona kaže da Evropljani "imaju veliki dug prema Africi još iz kolonijalnih vremena".

Upozorila je da su potrebni snažniji napori u borbi protiv krajnje desnog populizma, jer takvi su pokreti "otrov" za društva.

Priznala je da je neriješena migrantska kriza u Evropi jedan od razloga jačanja populističkih pokreta.

U oštroj kritici izolacionističke trgovinske politike američkog predsjednika Donalda Trampa, njemačka kancelarka je poručila: "Protekcionizam nije odgovor":

Vašington je ove nedjelje nametnuo kaznene tarife na mašine za pranje i opremu za solarnu energiju i tvrdi da je to američki odgovor na nepoštenu trgovinsku praksu drugih zemalja.

"Države koje se žale na nepoštene trgovinske odnose trebale bi umjesto jednostranih tražiti višestrana rješenja", rekla je njemačka kancelarka.

Upozorila je da politika Evropske unije neće uspjeti ako blok ne zauzme ujedinjeno stajalište prema zemljama kao što su SAD, Kina, Indija i Rusija.

Ranije u srijedu njemački ministar odbrane Ursula von der Lejen rekla je da bi Evropa trebala igrati veću ulogu u krizi u Siriji s obzirom na sadašnju nepredvidivost SAD-a.

"Nije li današnji vakuum u vlasti poziv Evropljanima da se uključe i preuzmu veću odgovornost", zapitala je Von der Lejen.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.