Merkelova prvi put u poseti Aušvicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2019, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova prvi put u poseti Aušvicu

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće Aušvic prvi put narednog petka, a uoči 75.godišnjice od oslobođenja tog zloglasnog logora od nacista, saopštio je danas njen portparol.

Prema pisanju nemačkog portala "Lokal", Merkel će biti treća kancelarka, posle Helmuta Šmita i Helmuta Kola koja će da otputuje na mesto gde su nacisti napravili logor nakon okupacije Poljske tokom Drugog sveskog rata.

Ona će u Aušvicu prisustvovati minuti ćutanja kod takozvanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Crnog zida, gde su logoraši bili ubijani, nakon čega će održati govor.

Najvljeno je da će događaju prisustvovati i premijer Poljske Mateuš Moravjecki. Merkelova stiže na poziv Fondacije Aušvic-Birkenau, koja obeležava deset godina od osnivanja.

Uoči posete, ona i premijeri 16 nemačkih saveznih država doniraće 60 miliona evra za finansiranje fondacije. Logor Aušvic, sa ubijenih milion Jevreja u periodu između 1940. i 1945. godine, postao je simbol genocida nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.