Merkelova prsla: Iran da prizna Izrael

Izvor: Vesti-online.com, 16.Feb.2016, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova "prsla": Iran da prizna Izrael

Iako je Iran nedavno sa šest svetskih sila postigao istorijski sporazum o ograničenju svojih nuklearnih aktivnosti, odnosi će se potpuno normalizovati samo kada bude priznao postojanje Izraela, izjavila je u utorak nemačka kancelarka Angela Merkel.

Govoreći u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua nakon sastanka kabineta dve zemlje, Merkelova je rekla novinarima da je "veoma jasno" stavila do >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << znanja da ne može "postojati normalan, prijateljski odnos s Iranom sve dok ne bude priznato postojanje Izraela", prenose svetske agencije.

Uoči šestog takvog sastanka, koji se uobičajeno održava jednom godišnje, ali je 2015. godine odložen zbog nasilja u Izraelu, šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da situacija na palestinskim teritorijama nije održiva na duži rok.

Štajnmajer je osudio skoro svakodnevne ulične napade Palestinaca u kojima je ubijeno 27 Izraelaca. On je istakao stav Nemačke da samo ozbiljni pregovori u cilju pravednog, dvodržavnog rešenja mogu pružiti Izraelcima i Palestincima nadu za mir.

Nemačka je ranije kritikovala Netanjahua zbog stalnog traganja za novim dogovorima, ali je Merkelova zaobišla to pitanje, ponavljajući da Berlin traži dvodržavno rešenje. Netanijahu je pohvalio nemačku kancelarku, zahvalio na njenom liderstvu i istakao vrednosti koje dele Nemačka i Izrael.

Oko šest miliona Jevreja ubijeno je u nacističkoj Nemačkoj, a činjenica da su 70 godina kasnije Izrael i Nemačka bliski saveznici "daje nadu celom čovečanstvu" - rekao je Netanijahu.

- To je primer kako su, uprkos užasima prošlosti bez premca, naša dva naroda stvorila jedinstveno i konstruktivno prijateljstvo. Verujem da to daje nadu celom svetu - rekao je on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.