Merkelova posetila Dahau

Izvor: RTS, 20.Avg.2013, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova posetila Dahau

Angela Merkel posetila bivši nacistički logor Dahau, što je prvi put da predsednik nemačke vlade poseti taj koncentracioni logor. Opozicija žestoko kritikuje potez Merkelove, ocenjujući da je iskorišćen u predizborne svrhe.

Kancelarka Angela Merkel je kao prvi predsednik nemačke vlade posetila bivši nacistički koncentracioni logor Dahau, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gde je položila venac i poručila da je sećanje na sudbine logoraša ispunjava "dubokom tugom i sramom".

Njena poseta Dahau naišla je, međutim, na žestoku kritiku opozicije, koja tvrdi da se kancelar našla na pravom mestu u pogrešno vreme, između dva predizborna skupa u jeku kampanje i čak ovu posetu ocenjuje kao "neukusan" potez iskorišćen u predizborne svrhe.

"Za mene je ovo jedan poseban moment....sećanje na te sudbine ispunjava me dubokom tugom i sramom...", rekla je Merkelova, sa kojom je bio i predsednik odbora bivših logoraša Dahau Maks Manhajmer, na čiji poziv je tu i došla, kao i ostali preživeli logoraši.

Renate Kinast iz opozicione partije Zeleni žestoko je kritikovala ovu posetu Merkelove, naglasivši da je "neukusna i nemoguća kombinacija" što je Merkelova, odmah po poseti koncentracionom logoru, pod šatorom održala predizborni govor u Dahau, a kritičari pitaju da li je tu reč o sećanju na žrtve nacizma ili izbornoj kampanji.

Merkelova, koja je kao prvi nemački kencelar posetila Dahau, dobila je na drugoj strani podršku od bivšeg predsednika Centralnog saveza nemačkih Jevreja Šarlote Knobloh, koja je rekla da je "vredno pažnje" to što je Merkelova iskoristila priliku, da u poseti regionu, obiđe i mesto bivšeg koncentracionog logora Dahau.

Merkelovu je u zaštitu uzeo i istoričar Mihael Volfzon, tvrdeći da o poseti, iz kalkulantskih razloga u vreme kampanje, ne može biti ni govora.

Umereni kritičari kažu da je to, ipak, jedna malo neobična kombinacija - poseta Dahau, između predizbornih govora u atmosferi pivskih šatora, a iz redova demohrišćana ističu da je ova poseta bivšem koncentracionom logoru odavno isplanirana.

Merkelovoj se, ipak, prebacuje da je svega petnaestak minuta razlike između posete memorijalnom centru koncentracionog logora i šatoru, pod kojim će na predizbornom skupu održati govor, pitajući da li se čovek za tako kratko vreme može "prebaciti" iz jedne u drugu "atmosferu".

Nacisti su otvorili Dahau kao koncentracioni logor za političke zatvorenike u martu 1933. godine, odmah po dolasku Adolfa Hitlera na vlast. To je bio prvi logor takve vrste i služio je kao model za sve ostale.

U tom logoru je bilo oko 200.000 zatvorenika, Jevreja i pripadnika drugih naroda, invalida i ratnih zarobljenika, a u njemu je ubijeno više od 40.000 ljudi. Logor su oslobodili Amerikanci u aprilu 1945. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel, prvi kancelar koji je kročio u Dahau

Izvor: Mondo, 20.Avg.2013

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je danas Dahau, nacistički koncentracioni logor iz Drugog svetskog rata u..

Nastavak na Mondo...

Merkelova prvi nemački kancelar u Dahau, kritike opozicije

Izvor: Blic, 20.Avg.2013

Kancelar Angela Merkel je kao prvi predsednik nemačke vlade posetila večeras bivši nacistički koncentracioni logor Dahau, gde je položila venac i poručila da je sećanje na sudbine logoraša ispunjava "dubokom tugom i sramom"...Njena poseta Dahau naišla je, međutim, na žestoku kritiku opozicije,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.