Merkelova počela kampanju u Donjoj Saksoniji

Izvor: Blic, 06.Jan.2013, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova počela kampanju u Donjoj Saksoniji

Nemačka kancelarka Angela Merkel ukazala je na ekonomsku snagu Nemačke na početku kampanje za izbore u pokrajini Donja Saksonija, nekoliko meseci pre nacionalnih izbora na kojima će pokušati da osvoji treći mandat.

Njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) vodiće tešku borbu za opstanak na vlasti u Donjoj Saksoniji, severozapadnom regionu u kome živi osam miliona ljudi.

Glasanje će biti održano >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 20. januara, a ankete pokazuju da opozicija ima dobre šanse da pobedi, što bi za nju bio dobar uvod u kampanju za izbore na državnom nivou.

Merkelova je naglasila da su ključna pitanja kojima će se u kampanji baviti njena CDU ekonomska konkurentnost, zapošljavanje i privredna snaga. Ona je istovremeno kritikovala plan opozicije o povećanju poreza.

- I mi verujem da su državi potrebni prihodi, pa zato u ovom trenutku ne govorimo o smanjenju poreza. Ali, smatramo da povećanje poreza nije dobro za razvoj ekonomije u ovom trenutku, naročito za kompanije srednje veličine, ali i za velike firme - rekla je Merkelova na televizijskoj konferenciji posle sastanka rukovodstva CDU u Vilhelmshafenu.

Prošle godine bez posla je bilo 2,9 miliona Nemaca, što je najmanje od 1991. godine. Stopa nezaposlenosti manja je od sedam odsto, što je drastično manje od stope većoj od 20 odsto u Grčkoj i Španiji, koje su takođe članice evrozone.

Ankete pokazuju da Slobodna demokratska stranka (FDP), koalicioni partner CDU, neće preći cenzus od pet odsto glasova, što ugrožava opstanak popularnog konzervativnog guvernera Donje Saksonije Dejvida Mekalistera na funkciji.

Merkelova je izjavila da je "veoma optimistična" i da smatra da će FDP steći dovoljnu podršku glasača u ovoj pokrajini i na državnom nivou zahvaljujući svojim idejama i dosadašnjem radu.

Povezane vesti: Per Štajnbrik zvanično kandidat SDP-a za kancelara Grubješićeva prenela Merkelovoj spremnost Srbije da ide ka evrointegracijama DPS likuje, opozicija se nada novoj koaliciji Nemačka se nada da će parlament izglasati smanjenje poreza Štajnbrik protivkandidat Merkelove na izborima 2013.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.