Merkelova od sutra u poseti Balkanu

Izvor: Blic, 21.Avg.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova od sutra u poseti Balkanu

Nemačka kancelarka Angela Merkel sutra započinje posetu Balkanu, tokom koje će, posle Zagreba, u utorak u Beogradu razgovarati sa državnim vrhom Srbije.

Merkelova je pred posetu u svojoj video poruci navela da će jedan od njenih zadataka u Beogradu, koji prvi put posećuje od kako je 2005. godine izabrana za nemačkog kancelara, biti zalaganje za obnovu dijaloga Beograda i Prištine.

Ona je rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se raduje poseti Srbiji, jer Nemačka i Srbija imaju dobre bilateralne odnose, kao i da je Srbija prošlih meseci i godina uspela da postigne izvesne stvari da bi mogla da ide putem ka Evropskoj Uniji (EU), naglasivši da tu pre svega spada hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića i njhivo izručenje Haškom tribunalu.

Posle sutrašnjih razgovora u Zagrebu, Merkel će se u utorak, 23. avgusta, susresti sa predsednikom SRbije Borisom Tadićem u Palati Srbija, gde će biti vodjeni razgovori u četiri oka, nakon čega će biti održan sastanak delegacija dve zemlje, a zatim i zajednička pres konferencija Tadića i Merkelove.

U Beogradu će Merkel razgovarati o medjunarodnim, bilateralnim i privrednim temama, približavanju Srbije EU i razvoju situacije u regionu, posebno na Kosovu, saopštio je u Berlinu portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, najavljujući njenu posetu.

Osim razgovora sa predsednikom Tadićem, Merkelova će, kako je najavio Zajbert, imati i susret sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, kao i sa udovicom pokojnog premijera Zorana Djindjića, Ružicom, i stipendistima Fonda "Dr Zoran Djidndjić".

Poseta Angele Merkel pripremana je od februara i, kako je pre par dana rekao potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić, nije vezana za nedavna dešavanja na severu Kosova.

Kakvu će poruku kancelarka, čija reč u Evropi ima posebnu težinu, doneti u Srbiju u momentu uznemirenosti zbog dogadjaja na severu Kosova i godini srpskih nadanja za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (EU) - za Beograd može biti veoma važno, jer analitičari kažu da je baš Nemačka, kao vodeća zemlja moći i odlučivanja EU, bez obzira na političke razlike Beograda i Berlina, jedna od najvažnijih tačaka podrške Srbiji na putu evrointegracija.

Sudeći prema njenim izjavama i izjavama iz redova njenih demohrišćana, sasvim je izvesno da Beograd i Priština moraju normalizovati odnose, ako se, s gledišta Berlina, želi bilo kakav napredak ka EU.

Doktor fizike

Kancelarka Merkel, jedna od najmoćnijih žena sveta, doktor fizike, odrasla je u Istočnoj Nemačkoj, nekada "politička učenica: Helmuta Kola, važi za političarku jasnih reči. Merkel je, kažu analitičari, realna, pragmatična i - u svakoj situaciji traži rešenje.

Pod često korišćenim terminom "normalizacija odnosa Beograda i Prištine" podrazumeva se, u svakom slučaju, mir i regularnost u svim sferama života ljudi, ocenjuju i štampa i političari u Berlinu.

Nemačka štampa piše, takodje, pozivajući se informacije iz vlade u Berlinu, da je rešenje kosovskog konflikta, jedna od najvažnijih pretpostavki za perspektivu pristupa Srbije EU i da je, kako prenosi ''Handelsblat'', promena granica na Balkanu isključena.

Poslednji put je jedan nemački kancelar Srbiju posetio 2003. godine - bio je to prethodnik Merkelove, socijaldemokrata Gerhard Šreder.

Povezane vesti: Kandidatura Srbije se ne dovodi u pitanje Merkelova: Srbija je mnogo toga uradila na putu ka EU Euleks: De Marnaku će biti produžen mandat Đelić: Tražićemo podršku Nemačke za dobijanje statusa Švarcenberg: Bez EU Balkan je tempirana bomba

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.