Merkelova ne nosi rešenja

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova ne nosi rešenja

Šta se nalazi u ”koferu” nemačke kancelarke, koja dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji. Tri teme: Podrška Berlina za status kandidata, kriza na severu KiM i privredna saradnja.

Nemački kancelar Angela Merkel ne dolazi u Beograd sa ultimatumom Kosovo ili EU, niti sa gotovim rešenjima za južnu srpsku pokrajinu, ali razgovori sa našim zvaničnicima sigurno neće biti laki i bez teških >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tema, kažu za ”Novosti” izvori iz državnog vrha.

Očekuje se da na stolu budu tri važne oblasti - evropske integracije naše zemlje i podrška Berlina za dobijanje statusa kandidata i datuma za otpočinjanje pregovora, novonastala situacija na severu KiM, kao i jačanje privredne saradnje. Sagovornici "Novosti" kažu da će upravo ekonomskim temama biti dat najveći prioritet, s obzirom na jake privredne veze dve države, ali i krizu sa kojom se suočavaju zemlje evrozone.

U svoju prvu zvaničnu posetu Srbiji, Merkelova dolazi u okviru mini-balkanske turneje, iz Zagreba, 22. avgusta uveče. Za utorak, 23. avgust planirani su susreti najpre sa Ružicom Đinđić, a zatim i sa državnim vrhom, predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

- Poseta Merkelove nije u direktnoj vezi sa aktuelnim dešavanjima na severu Kosova, ona se priprema još od februara ove godine, mnogo pre hapšenja Mladića i Hadžića i krize na severu KiM. Ona ne dolazi ovde da bi bilo kome ”zavrtala ruke”, niti isporučivala određene ultimatume - pojašnjava potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

Tadić sa Merkelovom 23. avgusta

Zbog Merkelove pomeraju sednicu o Kosovu?

Dolazi li gospođa Merkel i po Novosti?

On kaže da poseta nemačkog kancelara dolazi u veoma važnom trenutku za Srbiju i da zvaničnici u Beogradu očekuju da Merkelova još jednom naglasi podršku Nemačke za dobijanje statusa kandidata.

Đelić je precizirao da će nemački kancelar u Srbiji biti predočeno šta je do sada urađeno na polju evropskih integracija, od završetka saradnje sa Hagom, preko ispunjenja Akcionog plana za priključenje EU, do napora Beograda da uspešno vodi dijalog sa Prištinom.

- U tom kontekstu zna se koje su crvene linije koje Srbija neće preći - istakao je Đelić.

Satnica posete

22. avgust

Merkelova stiže u Beograd u večernjim satima. Na Aerodromu ”Nikola Tesla” dočekuje je premijer Mirko Cvetković

23. avgust

08.30 susret sa Ružicom Đinćić u fondu Zoran Đinđić

10.00 svečani doček u Palati ”Srbija”

10.15 ”tete-a-tete” razgovor predsednika Tadića i nemačke kancelarke

10.45 sastanak delegacija dve zemlje

11.30 konferencija za novinare Tadića i Merkelove

* Nemačka kancelarka potom odlazi u Nemanjinu 11, gde će se sresti sa premijerom Cvetkovićem

* Posetu Beogradu završava ručkom koji će na Andrićevom vencu za goste iz Nemačke prirediti predsednik Tadić, nakon čega Merkelova odlazi za Berlin.

I naš nekadašnji ambasador u Berlinu Ognjen Pribićević kaže za ”Novosti” da će Merkelova u Beogradu samo još jednom potvrditi poznatu politiku Nemačke kada je reč o proširenju i Kosovu, a ne doneti nove uslove:

- Ona će najverovatnije jasno reći da Berlin podržava dobijanje kandidature. Za njih je Kosovo nezavisna država, na celoj teritoriji, uključujući sever, i Berlin očekuje da Beograd uspostavi normalne odnose sa Prištinom. Ali, to ne znači da će se od nas tražiti priznanje nezavisnosti.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert takođe je potvrdio da će Angela Merkel u Beogradu razgovarati o međunarodnim, bilateralnim i privrednim temama, približavanju Srbije EU i razvoju situacije u regionu, posebno na Kosovu.

Očekuje se da Merkelova i srpski zvaničnici posebno razmatraju mogućnost jačanja nemačkih ulaganja u Srbiju. Najverovatnije će biti reči i o ugovoru između EPS i nemačke energetske kompanije RNjE za izgradnju hidrocentrala (vrednost planirane investicije u prvoj fazi je 350 miliona evra), kao i čak 10 investicionih projekata sa nemačkim kompanijama koje su u fazi realizacije. Tu su, između ostalih, investicije ”Simensa”, ”Kontinentala”, ”Mesera”, ”Meglea”, ”Bauhausa”...

(Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.