Merkelova na nizbrdici

Izvor: Politika, 28.Maj.2011, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova na nizbrdici

Posle serije izbornih poraza, principijelno pitanje za nemačkog kancelara ne glasi „da li će se” već kada će se demohrišćani povući u opoziciju

„Odluka će pasti u Berlinu.“

Ovim lakonskim komentarom otvaraju se rasprave širom Nemačke o budućnosti vladajuće Demohrišćanske unije (CDU) Angele Merkel.

Posle serije ovogodišnjih poraza na pokrajinskim izborima, od Hamburga do Bremena, ističe se značaj izbora za Senat Berlina 1. juna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Novi debakl izvesno bi zapečatio sudbinu vladajuće garniture, ne samo na pokrajinskom, već i na saveznom nivou. Naravno, bio bi doveden u pitanje i položaj šefice stranke.

Eventualna pobeda značila bi samo produžavanje agonije jer, uprkos nezavidnom položaju, rukovodstvo ne menja strategiju. Ne nudi ništa novo ni pred izbore za Senat Berlina.

„Jasno je i zašto je tako”, piše nedeljnik „Cajt“. „Demohrišćani nemaju koncept koji bi privukao, odnosno povratio birače koji su stranci okrenuli leđa“.

Kao zbirno objašnjenje demohrišćanskih poraza ističe se – dezorijentacija stranke. Od dobijenih saveznih izbora 2009. stranka je „srljala” iz poraza u poraz, na svim regionalnim izborima.

Stranačko rukovodstvo padalo je na ispitima donoseći pogrešne odluke. Ovog proleća stranki je zamerana kolebljivost oko učešća ili neučešća Nemačke u „libijskoj avanturi NATO”, zbog zakasnele debate o mirnodopskom korišćenju atomske energije posle havarije atomske centrale u Japanu, sve do debate o nemačkom udelu u akciji spasavanja stabilnosti evra.

Analize opštih političkih smernica koje su demohrišćani postavili još 2005. upućuju na zaključak da je pogrešnom strategijom konstantno podstican odliv članstva i pristalica među biračima.

Angeli Merkel se prebacuje da je uvođenjem inovacija u politički kurs razočarala „tvrdo jezgro“ klasičnog biračkog centra. To se, primera radi, pokazalo posle njene inicijative da se poreska i socijalna politika usredsrede na radnu ženu, nauštrb klasičnih domaćica.

„Bio je to šamar u lice brojnim konzervativcima u stranci”, ističe u komentaru „Zidojče cajtung”.

Usklađivanjem opštih smernica stranačke politike sa neoliberalnim principima – ustupak najpre socijaldemokratama koji su sledili orijentaciju trećeg puta a potom i liberalima – privučena je šačica preduzimača, a izgubljena armija viših nameštenika, okosnica biračkog tela demohrišćana.

Inertno manevrišući „poput tankera na pučini”, stranka je oterala birače u zagrljaj Zelenima pa su oni – vešto koristeći položaj u opoziciji, ne snoseći odgovornost u vladi – stvorili alternativu i klasičnoj levici i klasičnom centru.

„Vremena su se promenila, stasale su nove generacije birača koje, većinski, gledaju ne samo u svoju budućnost već i u budućnost svoje dece i unučadi: zahtevaju ekološku odgovornost, predanost socijalnom opredeljenju i traže političku inovaciju koja podrazumeva samostalniji politički kurs – bez plaćanja danka sviračima u kolu globalista”, zaključuje „Cajt”.

Sudeći prema opštem mišljenju upućenih, demohrišćanima Angele Merkel predstoji principijelna odluka. Ne postavlja se pitanje da li će se, već kada će se povući u opoziciju? Hoće li raspisati prevremene izbore i prepustiti politiku u narednom periodu onima koji nude odgovarajuće koncepte?

Ili će, na uštrb prosečnog Nemačkog birača, ispuniti obaveze koje Nemačka ima pred međunarodnom zajednicom kao jedan od motora globalizma?

Miloš Kazimirović

objavljeno: 29.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.