Merkelova i Brnabićeva saglasne da je politička i ekonomska saradnja odlična, jedino neslaganje je oko Kosova

Izvor: RTS, 18.Sep.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova i Brnabićeva saglasne da je politička i ekonomska saradnja odlična, jedino neslaganje je oko Kosova

Kancelarka Angela Merkel i premijerka Ana Brnabić ističu odlične ekonomske i političke odnose dve zemlje, kao i podršku Berlina evrointegracijama Srbije. Mislim da će mir na Balkanu doći tek kada budemo u EU, kaže Brnabićeva. Jedina tačka neslaganja između Srbije i Nemačke je Kosovo i Metohija.
Angela Merkel je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je sa Anom Brnabić razgovarala o Berlinskom procesu, ali i uspešnoj ekonomskoj saradnji.


Ukazala je da je oko 400 nemačkih preduzeća aktivno u Srbiji, i da u njima radi oko 60.000 zaposlenih.
"Želim izrazito da naglasim da predsednica Vlade nije posvećena samo borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije, nego i digitalizaciji i digitalnoj transformaciji", rekla je Merkelova dodajući da Srbija u tome prednjači.
To je, ističe, važan signal mladima i investicija u budućnost, jer je upravo među njima velika nezaposlenost. Srbija je primer i za druge evropske zemlje, ukazala je kancelarka.
Ana Brnabić je rekla da je cilj njene posete Berlinu da odnosi sa SR Nemačkom budu što bolji i da se u budućnosti još više razvijaju.
"Ako bi me pitali da nekako zaključim o čemu smo pričali i šta je bilo najvažnije, to je ekonomija i jačanje ekonomskih odnosa, evropski put Srbije i evrointegracije – dokle smo došli i šta još treba da uradimo i kako da ih ubrzamo, što je svakako važno i za ceo Zapadni Balkan. Treća stvar je regionalna stabilnost i saradnja. Nema jake i stabilne Srbije i EU integracija bez bezbednog i stabilnog Balkana", rekla je Brnabićeva i dodala da je bilo reči i o Kosovu i Metohiji.
Želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija
Premijerka poručuje da želi da se odnosi sa Nemačkom još brže razvijaju, naročito u oblasti ekonomije, i najavila da je vreme da se pokrene novi talas nemačkih investicija u našoj zemlji.
"Cilj moje posete je da odnosi sa Nemačkom budu još bolji i da se oni dalje u budućnosti razvijaju. Nama neizmerno znači partnerstvo, saradnja i podrška Nemačke u svim oblastima, kako u političkim, ekonomskim, tako i na putu naših evropskih integracija", rekla je Brnabićeva tokom zajedničke konferencije sa kancelarkom Merkel u Berlinu.
Dodala je da većinu nemačkih kompanija u Srbiji čine velike kompanije i da je vreme da se privuku njihova mala i srednja preduzeća.
"Čak 90 odsto nemačke privrede čine mala i srednja preduzeća. Oni su osnova nemačke privrede. Zato mislim da je vreme da privučemo nemačka mala i srednja preduzeća", rekla je Brnabićeva i dodala da su i nemački preduzetnici pokazali interesovanje za to.
Premijerka je iznela podatke o trgovinskoj razmeni dve zemlje koja je dostigla gotovo pet milijardi evra, s tim što deficit na srpskoj strani dostiže gotovo milijardu.
"Ohrabrujuće je to da u sferi usluga, gde je razmena 855 miliona, Srbija ima suficit od 255 miliona, što pokazuje da Nemačka pomaže Srbiji tamo gde je Srbija najkonkurentnija", rekla je Ana Brnabić.
O specijalnom izaslaniku
Angela Merkel je nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić navela da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje. 
Dodaje da ne može ništa reći u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.
"Što se tiče specijalnog izlasanika ne mogu ništa reći, mogu samo da kažem da su Nemačka i Francuska pokušavale i da i dalje pokušavaju da se kontakti ponovo pokrenu, kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine i kako bi se se nešto uradilo po pitanju taksi da bi se trgovina mogla odvijati na odgovarajući način", poručila je nemačka kancelarka.
Podseća da je dijalog prekinut nakon uvođenja prištinskih taksi i ističe da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon kosovskih izbora.
"Do sada nije bilo moguće uspostaviti dijalog između Beograda i Prištine budući da takse predstavljaju veliku prpreku i otežavajuću okolnost. Vratićemo se tom pitanju kada se završe izbori na Kosovu i Metohiji", ukazala je Merkelova.

Na pitanje novinara da li li Berlin i EU imaju neki rok do kog treba da se postigne sporazum Beograd i Prištine i da li važi okvirni datum 2025. godina koju je Žan Klod Junker spomenuo kada je reč o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, odgovara da ne postoje rokovi u kojima se neke stvari moraju završiti.
"Nema rokova u kojima se neke stvari moraju završiti. Što pre to bolje – uvek je moto onih država koji žele da postanu članice EU, ali nekada je potrebno malo više vremena. Zna se da za pristupanje EU treba rešiti određene stvari u vezi sa Kosovom. Što se tiče 2025. godine, ja nisam za to da se licitira nekim datumima i vremenima. Nama je sada važno da sve zemlje kandidati ispunjavaju uslove za pristupanje i preduslovi su vrlo jasni. Ako Srbija ispunjava uslove, onda možemo govoriti o pristupanju, a ne mogu reći koje godine bi to moglo biti, na kraju to i nije važno, već je važno dokle je Srbija napredovala u svom razvoju", objasnila je Merkelova.
Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje. 
Na kraju konferencije, premijerka je nemačkoj kancelarki uputila poziv da poseti Srbiju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Merkelova: Zna se da za pristupanje EU treba rešiti određene stvari u vezi sa Kosovom

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2019

Angela Merkel je rekla da je sa Anom Brnabić razgovarala o Berlinskom procesu, ali i uspešnoj ekonomskoj saradnji. Ukazala je da je oko 400 nemačkih preduzeća aktivno u Srbiji, i da u njima radi oko 60.000 zaposlenih. "Želim izrazito da naglasim da predsednica vlade nije posvećena samo borbi...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.