Merkelova dobila naslednicu

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova dobila naslednicu

Novoizabrana potpredsednica CDU Julija Klekner proglašena favoritom za budućeg lidera nemačkih demohrišćana

Posle jednočasovnog govora Angele Merkel na kongresu njene Demohrišćanske unije u Hanoveru, i aplauza delegata dugog punih osam minuta, komentatori su ocenili da kancelarka nema alternative u stranci. Parafraza njenog često korišćenog izraza da njeni „planovi nemaju alternativu” uklopila se u događanja na kongresu. Merkelova je sedmi put zaredom izabrana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za predsedavajuću CDU: 980 od hiljadu delegata dalo je glas „čeličnoj dami”, što predstavlja njen lični i stranački rekord.

Međutim, na osnovu za mnoge iznenađujućeg ishoda glasanja za potpredsednike stranke, od juče se spekuliše da bi Julija Klekner (40), šefica pokrajine Rajna-Pfalc, mogla da nasledi Merkelovu na čelu stranke. Spekulacije idu do toga da bi ona mogla da je nasledi i na čelu vlade – najkasnije 2017. godine, kada bi nastupila kao kandidat CDU za funkciju kancelara. Prema procenama analitičara, „čas” Kleknerove mogao bi da kucne mnogo ranije, već u jesen naredne godine, ukoliko Merkelova izgubi na parlamentarnim izborima 2013. godine. U stranci, poput CDU, naime, važi pravilo da je jedino merilo za uspeh – porazi se ne tolerišu.

Bivšu lepoticu rajnske vinarske oblasti i „kraljicu (mis) vina” Kleknerovu podržalo je 92,9 odsto delegata, što predstavlja drugi najbolji rezultat glasanja. Rivali Kleknerove za poziciju „broj dva” u stranci zaostali su za deset, odnosno za oko 25 odsto glasova. Statističari su izračunali da je Kleknerova na ovom kongresu osvojila više glasova nego Merkelova na prošlom, u Lajpcigu, kada je po šesti put izabrana za šeficu stranke sa 90 odsto naklonosti delegata.

„Vinarka sa Rajne”, Kleknerova prvi put se na kongresu u Hanoveru zatekla na takozvanom saveznom parketu stranačke politike. Novajlija u sektoru, ipak, ima šta da pokaže. Nenametljivoj političarki „iz ruralnog okruženja” (za sebe kaže da je tipična predstavnica stanovništva Rajne koje odrasta između repe i čokota) pošlo je za rukom da strpljenjem i „čvrstom rukom” ujedini posvađanu lokalnu organizaciju njene pokrajine i vrati CDU ulogu favorita uoči januarskih izbora sledeće godine. CDU, nekada neprikosnovena vladajuća stranka Rajne-Pfalca, bila je od 1991. godine neprekidno u opoziciji, bez šanse da se vrati u ložu pokrajinske vlade.

Protivnici Kleknerove u stranci ističu da je premašila domet političkog uspona koji je iz njene pozicije realno ostvariv – za još viši položaj može da se nadmeće samo kao autsajder iz provincije. Međutim, slično se govorilo i o Angeli Merkel, pre nego što je stupila na čelo stranke, i o Helmutu Kolu, koji je potekao iz istog kraja kao i Julija Klekner.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 06.12.2012.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.