Merkelova: Ne treba zaboraviti da smo još i za vreme Hladnog rata dobijali gas i vodili pregovore i sa tadšnjim Sovjetskim Savezom

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2021, 14:12

Merkelova: Ne treba zaboraviti da smo još i za vreme Hladnog rata dobijali gas i vodili pregovore i sa tadšnjim Sovjetskim Savezom

Nemački kancelar Angela Merkel izjavila je da razmimoilaženja po pitanju gasovoda „Severni tok 2“ među zemljama Zapada, uključujući i SAD, nisu tolika koliko se čini na prvi pogled.
Kako je rekla, već postoje određeni mehanizmi koji štite Nemačku da se ne nađe u situaciji jednostrane zavisnosti od Rusije. „Više puta smo rekli da je gasovod, sa jedne strane, komercijalni projekat, međutim, postoji i druga strana koja sa sobom vuče političke posledice i igra veliku ulogu u transatlantskim odnosima. Postoje nehanizmi koji nas štite da ne postanemo zavisni i da ne završimo u opasnim vodama. Ne treba zaboraviti da smo još i za vreme Hladnog rata dobijali gas i vodili pregovore i sa tadšnjim Sovjetskim Savezom“, rekla je Merkelova. Takođe je rekla i da je o tome razgovarala sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o problemu snabdevanja energentima, te je pojasnila da Francuska ima nuklearnu energetiku i stoga joj gas nije toliko potreban kao Nemačkoj koja svoju nuklearnu energiju prestaje da koristi. "Upravo stoga je Nemačkoj potreban kako bi se privreda u potpunosti prebacila na obnovljive izvore energije." Govoreći o SAD-u, Merkelova je rekla da tek predstoje pregovori sa administracijom predsednika Džoa Bajdena. Navela je i da smatra da sankcije nisu najbolji put za rešavanje problema. „Mimoilaženja po pitanju gasovoda nisu toliko ozbiljna kao što se čine, iako se radi o projektu koji izaziva mnoge kontradiktornosti, stoga je očigledno da će se razgovori u budućnosti nastaviti. Mislim da postoji dobar osnov da pronađemo zajedničko rešenje“, zaključila je Merkelova.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.