Merkelova: Loša vest za Tringiju

Izvor: B92, 05.Nov.2014, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Loša vest za Tringiju

To je loša vest za Tiringiju, kritikovala je kancelarka Angela Merkel odluku pokrajinskog članstva SPD da u toj nemačkoj federalnoj jedinici uđe u vladu.

Merkelova je pokazala razočarenje i ponašanjem partije Zeleni, koji bi sa SPD i Levicom u toj pokrajini trebalo da formiraju vladu i rekla da od učešća Levice u vladi u Tiringiji ne očekuje ništa.

"Ona (partija Levica) želi samo moć-ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni manje ni više od toga", rekla je Merkelova, prenose mediji.

Oko 70 odsto članova SPD u toj pokrajini izjasnilo se za koaliciju sa Levicom, čiji bi lider Bodo Ramelov, 25 godina posle pada Berlinskog zida, mogao da bude prvi šef jedne pokrajinske vlade iz partije Levice, danas najjače opozicione stranke u Bundestagu koja je omiljena naročito medju socijalno nižim slojevima društva.

Levica je u na septembarskim izborima u Tiringiji osvojila 28,2 odsto glasova i tako postala najjača partija u parlamentu u Erfurtu.

I nemački predsednik Joahim Gauk je oštro ktirikovao najavljeno formrianje vlade u Tiringiji, što je izazvalo brojne rasprave o tome da li šef države sme, ili ne sme da se meša u političke odluke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.