Merkelova: Banke treba da traže novac u privatnom sektoru

Izvor: Blic, 08.Okt.2011, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Banke treba da traže novac u privatnom sektoru

Nemačka kancelara Angela Merkel izjavila je danas da evropske banke prvo treba da se obrate privatnom sektoru pre nego što traže pomoć vlada kako bi se obezbedile od mogućih gubitaka usled dužničke krize.

"Prvo banke same moraju da pokušaju da dobiju kapital. Ako taj pristup propadne, onda dolaze institucije vlada država članica kao što smo uradili 2008. i 2009", rekla je Merkelova. "A ako sama zemlja to ne može rešiti, može se iskoristiti Evropski fond za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << finansijsku stabilnost koji ima na raspolaganju 440 milijardi evra". Na predstojećem samitu 27 lidera članica Evropske unije treba da pošalju signal o koordinisanoj dokapitalizaciji evropskog bankarskog sektora kako bi se obezbedilo funkcionisanje privrede, rekla je ona na konferenciji za štampu sa Markom Rutom, holandskim premijerom.

Rute je rekao da se slaže s Merkelov da bi lideri EU trebalo da razgovaraju o tom pitanju na samitu 17. i 18. oktobra u Briselu. Holandski parlament je juče odobrio proširenje evropskog stabilizacionog fonda.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da bi evropske banke mogle izgubiti 200 milijardi evra koje imaju u obveznicama država i da bi trebalo da povećaju kapital kako bi se povratilo izgubljeno poverenje u taj sektor.

Evropska unija osporava MMF-ovu procenu o 200 milijarde evra, ali je upozorila da bi se moglo zaustaviti pozajmljivanje između banaka i pozajmljivanje privredi.

Povezane vesti: Nemačka i Francuska podeljene po pitanju pomoći bankama Kameron: Pretnja svetskoj ekonomiji ozbiljna kao i 2008. Ozborn: Evrozona mora da se suoči sa rizikom po banke Oboren kreditni rejting Italije EU: Ubuduće sankcije za finansijski neodgovorne zemlje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.