Merkel za evropsku rejting agenciju

Izvor: B92, 19.Jul.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel za evropsku rejting agenciju

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala na osnivanje evropske agencije za određivanje kreditnog rejtinga.

Ona je to predložila podstaknuta nezadovoljstvom u Evropi zbog toga što su vodeće svetske agencije, uglavnom američke, snizile rejting nekih privreda evrozone u vreme dužničke krize.

Merkel je istakla da je "za Evropu važno da i sama ima agenciju za kreditni rejting, kao što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sad ima i Kina", misleći na kinesku agenciju Dagong.

"Naravno, agencija ne može da bude državna", navela je Merkelova i dodala da bi zato pozdravila osnivanje rejting agencije u nekoj od evropskih privreda.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je 13. jula, dan nakon što je agencija Mudis snizila rejting Portugalije na spekulativni status, izjavio da želi da ograniči moć tih agencija nakon njihovih kontroverznih odluka u vreme dužničke krize u evrozoni.

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, izjavio je nakon toga, 15. jula, da sniženje rejtinga Portugalije od strane agencije Mudis ukazuje na anti-evropske predrasude agencija koje su mahom američke i naveo da je vreme da se jedna evropska agencija suprostavi dominaciji najvećih svetskih agencija.

Merkelova je istakla da agencije nisu same po sebi loše, već da deluju u "osetljivo vreme", dodavši da je "situacija sa evrom veoma osetljiva, ali te agencije ne uzimaju u obzir ono što bi bilo razumno".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.