Merkel prisluškivana 10 godina?

Izvor: RTS, 26.Okt.2013, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel prisluškivana 10 godina?

Moguće da su telefonski razgovori Angele Merkel prisluškivani poslednjih 10 godina, ali nije jasno da li je NSA snimala sve ili samo podatke o pozivima, pišu nemački mediji. Kako navode, Barak Obama rekao kancelarki da bi sprečio prisluškivanje da je znao za tu praksu.

Postoji mogućnost da su Sjedinjene Američke Države prisluškivale telefonske razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 10 godina, objavili su nemački mediji i naveli da je američki predsednik Barak Obama rekao Angeli Merkel da bi sprečio prisluškivanje da je znao za tu praksu.

Posle saznanja da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala telefon Angele Merkel, gnev Nemačke imao je za posledicu da šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele pozove na razgovor ambasadora SAD u Berlinu Džona Emersona, što je, kako ocenjuju analitičari, u nemačko-američkim odnosima neobičan čin.

"Vestervele će lično sresti ambasadora", prenosi nemački nedeljnik Špigl saznanja iz Ministarstva inostranih poslova.

Analitičari kažu da to pokazuje sa koliko ozbiljnosti nemačka vlada shvata ceo slučaj prisluškivanja.

Kako prenosi Rojters, Špigl navodi da je NSA slušala telefon nemačke kancelarije od 2002. godine, pod oznakom "GE kancelarka Merkel" i da je to bilo na snazi i nekoliko nedelja pre nego što je američki predsednik Obama u junu posetio Berlin.

U dokumentu NSA, koji prenosi Špigl, agencija navodi da "nema zakonski registrovani špijunski ogranak" u američkoj ambasadi u Berlinu, što bi, ako bi se ispostavilo da je bilo tako, dovelo do "ozbiljnih problema u odnosima SAD i drugih vlada".

Citirajući tajni dokument iz 2010. godine, nedeljnik piše da takozvani špijunski ogranci ove vrste postoje na najmanje 80 lokacija širom sveta.

Špigl, međutim, dodaje da nije jasno da li je NSA snimala cele razgovore ili samo podatke o pozivima.

Povodom saznanja da su Amerikanci prisluškivali telefon kancelarke, nemačke političke partije reagovale su kritički, besno i uznemireno, zahtevajući od svojih transatlanskih partnera sveobuhvatno objašnjenje celog slučaja koji, kako se ocenjuje, preti da izazove diplomatsku krizu u bilateralnim odnosima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.