Merkel odala poštu otporu koji su Nemci pružili nacistima

Izvor: B92, 20.Jul.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel odala poštu otporu koji su Nemci pružili nacistima

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropljane da se suprotstave populizmu, nacionalizmu, rasizmu i antisemitizmu.

Ona je ujedno odala poštu otporu koji su Nemci pružili nacistima.

Na ceremoniji povodom godišnjice neuspelog pokušaja atentata na nacističkog diktatora Adofa Hitlera, Merkel je rekla da hrabrost i žrtva zaverenika, učesnika Operacije Valkira, treba da služe kao primer ljudima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << današnjice.

"Oni su stavili humanost iznad sopstvenih života", kazala je Merkel okupljenima na mestu gde su pogubljeni lider zaverenika pukovnik Klaus fon Štaufenberg i drugi učesnici neuspelog atentata na Hitlera, poznatog i pod nazivom Julska zavera.

Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. pokušao da ubije Hitlera tokom sastanka u njegovom štabu tako što je ostavio tašnu napunjenu eksplozivom. Hitler je izbegao punu snagu udara eksplozije jer je neko stavio tašnu uz nogu od stola. Von Štaufenberg i drugi zaverenici streljani su nekoliko sati kasnije. Merkel je danas odala počast svima koji su se nacistima suprotstavili na različite načine - ljudima koji su skrivali Jevreje kako bi ih spasili smrti u koncentracionim logorima, Jevrejima koji su u Varšavskom getu podigli ustanak protiv nacista 1943. godine, poljskim borcima iz Varšavskog ustanka 1944. godine i drugima koji su se borili protiv nemačkih okupatora.

"Fon Štaufenberg je simbol otpora, ali njegova priča nije jedina priča otpora", kazala je nemačka kancelarka.

U vreme rasta antisemitizma i rasizma u Nemačkoj, Merkel je kazala da ljudi treba da crpe inspiraciju iz gradjanske hrabrosti onih koji su pružili otpor nacistima i da ne ćute.

"Umesto da sklanjamo pogled ili da ćutimo, treba da se angažujemo", navela je.

Merkel je dodala da Evropljani moraju da budu glasni i da deluju protiv nacionalizma i populizma.

"Treba da razmišljamo multilateralno, a ne jednostrano, globalno, a ne nacionalno, otvoreno, a ne izolacionistički, zajedno, a ne sami. To su zadaci današnjice", rekla je šefica nemačke vlade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.