Izvor: Radio 021, 18.Mar.2020, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel o virusu korona: Od Drugog svetskog rata nismo imali veći izazov

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se država zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećim izazovom posle Drugog svetskog rata i pozvala je građane da se striktno pridržavaju svih saveta stručnjaka kako bi se umanjilo ili bar usporilo širenje virusa.

"Od Drugog svetskog rata nismo imali veći izazov, niti je ikada od tog perioda toliko toga zavisilo od solidarnosti", rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Merkel u televizijskom obraćanju građanima, preneo je AP.

Merkel je kazala da epidemija svima dramatično menja život, dodavši da je stanje veoma ozbiljno, jer je na ispitu normalna svakodnevnica, uključujući veoma važne socijalne veze.

Zatvaranje vrtića, igrališta, škola i svih društvenih dešavanja, rekla je Merkel, predstavlja težak udarac za sve građane i menja im život, jer je reč o ograničenjima kakva nisu viđena u istoriji Savezne Republike Nemačke.

Merkel je naglasila da zna da u demokratskom društvu nije lako uvoditi ovako restriktivne mere, ali je poručila da svi treba da shvate da su one nužne kako bi svi zajedno što pre i lakše prebrodili ovaj težak period. Kancelarka je pozvala sve građane da se pridržavaju saveta stručnjaka, istakavši da je sada najvažnije da se javni život svede na najmanju moguću meru.

"Koliko će ove mere biti na snazi zavisi od toga kako ćemo se ponašati i da li ćemo ih poštovati, jer smo mi sami najefikasnije sredstvo za borbu protiv epidemije", poručila je Merkel.

Ako se izuzmu tradicionalne novogodišnje poruke, ovo je bilo prvo obraćanje naciji nemačke kancelarke za 15 godina, koliko je na toj funkciji.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.