Merkel nije bila samo na meti CIA

Izvor: B92, 25.Nov.2013, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel nije bila samo "na meti" CIA

Berlin -- Angela Merkel nije bila samo na meti američke špijunske šlužbe, već najmanje pet obaveštajnih službi je iz pet država prisluškivalo njene telefonske razgovore.

To proizilazi iz jedne analize nemačkih obaveštajnih službi, saznaje nemački magazin ''Fokus''.

Mereklovu su, osim, Amerikanca, prema ubeđenju eksperata u vreme njenih dosadašnjih mandata prisluškivali i Rusi i Kinezi i Britanci, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a i obaveštajna služba Severne Koreje, piše Fokus navodeći da Berlin već godinama doživljava rast špijunskih aktivnosti.

U tekstu se navodi i da 120 ruskih špijuna, oficijelno poslatih u rusku ambasadu i diplomatska predstavništva, nadgleda Nemačku i da je polovina njih na tajnom zadatku i pokušava na teritoriji cele države vrbuje nemačke informatore.

U aferi američke špijunaže, u kojoj je, prema indicijama, sama Merkelova bila na udaru, Nemci su burno reagovali i čak je i nemački parlament na svojoj prvoj sednici u novom sazivu zahtevao od Amerikanaca sveobuhvatno objašnjenje celog slučaja.

Sama Merkelova je danas u vladinoj deklaraciji zatražila razjasnjenje američke špjunske afere i upozorila da sve to stavlja na probu nemačko-američke odnose.

Ona je, istovremeno, naglasila, da uprkos svemu tome, odnos prema Americi i dalje ostaje od enormnog značaja i zatražila da razjašnjenje američke špijunske afere bude osnova za izgradnju novog, transatlanskog poverenja.

U brojnim komentarima nemačkih političara na američku špijunsku aferu, pomalo drugačije od ostalih i opuštenije reagovao je bivši nemački kancelar, socijaldemokrata Helmut Šmit, koji je rekao da čovek mora poći od toga da je, kao kancelar, prisluškivan i savetovao smirenost.

''I kancelarki, takođe, savetujem smirenost'', rekao je nedavno nedeljniku ''Cajt'' bivši kancelar, čija se reč i danas, u njegovoj dubokoj starosti i čuje i sluša i koji se često britkim jezičkim formulacijama zna kritički da izražava o Merkelovoj i njenoj politici, pre svega, merama za spas evra.

Šmit je rekao da svako zna da strane obaveštajne službe celog sveta čine ono, što je prema tamošnjim zakonima zabranjeno i dodao da lično smatra sadašnje uzbudjenje za ''veštačko''.

On je rekao da Merkelova, kao šef vlade, mora poći od toga da je strane službe psiluškuju u zavisnosti od tehničkih mogućnosti i dodao da je on tokom svih svojih godina, provedenih u politici, uvek polazio od toga da je prisluškivan.

''To je išlo toliko daleko, da su su moji partneri u razgovoru prvo pozdravili ljude koji prisluškuju, a ona tek prelazili na temu razgovora'', priseća se Šmit, peti posleratni kancelar, koji je, kao 94-godišnjak, ove godine krenuo u oproštajne posete u Rim, London, Peking, Varšavu, Pariz i na kraju mu predstoji Moskva.

Kada je reč o Šmitovom privatnom životu, on je poznat i po tome što se i dalje pred kamerama pojavljuje sa cigarom i što je ''ceo vek'', čak 68 godina, proveo zajedno sa jednom ženom, suprugom Loki, koja je u dubokoj starosti preminula pre dve godne.

Šmit se lane našao na ''nišanu'' medija i na pitanje nedeljnika ''Cajt''- ''da li je ova žena Vaša nova prijateljica'', odgovorio kratko ''da'', a mediji su pisali da - kraće, jasnije i ''šmitskije'' ne može ni biti rečeno.

Reč je o gospodji Rut Loa, za koji štampa piše da su joj se pola veka putevi ukrštali sa Šmitovim.

Šmit, kancelar od 1974. do 1982. godine, podelio je pre par godina šesto mesto sa zgodnim Bredom Pitom u jednoj anketi ''ElitePartner.de'', po kojoj svaka druga žena sanja o susretu s Džordžom Klunijem ili Barakom Obamom.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.