Merkel i Vučić posetili izložbu o vezama Srbije i Nemačke u 19. veku

Izvor: Beta, 13.Sep.2021, 22:57

Merkel i Vučić posetili izložbu o vezama Srbije i Nemačke u 19. veku

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetili su izložbu Državnog arhiva Srbije "Srbi i Nemci, Nemačka i Srbija u 19. veku", priredjenu u Palati Srbija.Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić predstavio je gostima dokumenta o kulturnim, ekonomskim i diplomatskim odnosima koji su obeležili veze dva naroda i države u 19. veku.Merkel i Vučić su imali priliku da vide dokumenta o boravku u Berlinu Vuka Karadžića 1823. i kneza Mihaila Obrenovića 1844. godine, beležnicu Laze Lazarevića sa studija medicine u Nemačkoj, prevode knjiga Branislava Petronijevića na nemački jezik, saopštio je Državni arhiv Srbije.Oni su mogli da vide i dokumenta o osnivanju katedre za nemački jezik na Liceju u Beogradu i o školovanju srpskih vojnika u Berlinu, u vreme vladavine kneza Aleksandra Karadjordjevića.Posebnu celinu dokumenata sačinjavaju izveštaji srpskih poslanika u Berlinu, počev od 1881. godine, zatim Konzularna konvencija iz 1881. godine, Trgovinski ugovor iz 1882, dokumenta o angažovanju saksonskih radnika u rudniku u Majdanpeku i brojna druga dokumenta iz 19. veka, navodi se u saopštenju.Merkel je danas došla u posetu Srbiji i razgovarala sa Vučićem u četiri oka.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Merkel i Vučić posetili izložbu o vezama Srbije i Nemačke u 19. veku

Izvor: Danas, 13.Sep.2021

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetili su izložbu Državnog arhiva Srbije "Srbi i Nemci, Nemačka i Srbija u 19. veku", priređenu u Palati Srbija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.