Merkel: Solidarnost je na probi

Izvor: Deutsche Welle, 11.Mar.2020, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Solidarnost je na probi

Nemačka kancelarka je prvi put govorila o krizi sa korona-virusom. Sada je najvažnije da se širenje virusa uspori. Merkelova je osim toga apelovala na svakog pojedinca i njegovu odgovornost.

„Virus je stigao do Evrope, on je tu. To svi moramo razumeti“, rekla je Angela Merkel na početku svoje konferencije za štampu. Dokle god ne bude seruma >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << ili neke druge mogućnosti lečenja, veliki broj ljudi će biti zaražen korona-virusom. Stručnjaci smatraju da će to biti 60 do 70 odsto građana. „Posebno su ugrožena starija i bolesna lica i zato postupanje mora biti takvo da se zdravstveni sistem ne preoptereti“, rekla je Merkel.

Političko delanje bi, prema njenim rečima, trebalo da se orijentiše prema onome što kažu naučnici i eksperti, objasnila je kancelarka na konferenciji za novinare zajedno sa ministrom zdravlja Jensom Španom i šefom instituta Robert Koh, Lotarom Vilerom. Širenje virusa najpre mora biti usporeno. „Valja dobiti na vremenu“, rekla je Merkel. Osim toga, mora se povesti računa o tome da medicinsko osoblje može da radi. Kako je dodala, to što fudbalske utakmice ne mogu da se igraju kao i uvek – nije najgora stvar.

-pročitajte još: Korona-virus u RS: Zatvaraju se škole, prazne se prodavnice

„Stavljeni na probu“

Merkel je govorila i o samitu EU koji je zbog širenja virusa prvi put održan kao video-konferencija. Kaže da je sada posebno važno tesno usaglašavanje sa partnerima u Evropi. Evropska komisija će zbog toga formirati ekspertsku grupu sačinjenu od virusologa. A zemlje EU će osim toga podržati rad na serumu. Vlada u Berlinu će za borbu proti korona-virusa izdvojiti nešto manje od milijardu evra. Tome treba dodati i 145 miliona za istraživačku inicijativu Cepi – to je međunarodna inicijativa za istraživanje seruma.

Virus će ostaviti traga i na privredi, rekla je dalje Merkelova. Nemačka vlada je, kako napominje, brzo delala i još ove nedelje će finansijski pomoći preduzeća, posebno preko državne banke za obnovu i razvoj. Šefovi država i vlada EU su se dogovorili da i pakt o stabilnosti i razvoju kao i pravila o finansijskoj pomoći tretiraju „fleksibilno“.

Merkel je apelovala na odgovornost svakog građanina za sebe i svoje sugrađane: „Pošto su naša solidarnost, naša razboritost i naša srca već stavljena na probu, želela bih da tu probu i položimo.“

pgr/fab (dpa, rtr, afp)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.